Typography

Ruimere openingstijden

023 Bloemendaal - De Bibliotheek Bennebroek verhuist samen met Welzijn Bloemendaal en het gemeenteloket naar verwachting in november naar het Centraal Service Punt (CSP) in de voormalige St. Franciscusschool aan de Kerklaan 6 in Bennebroek. In dit CSP zal ook ruimte gecreëerd worden voor andere partijen.

Ruimere openingstijden

023 Bloemendaal - De Bibliotheek Bennebroek verhuist samen met Welzijn Bloemendaal en het gemeenteloket naar verwachting in november naar het Centraal Service Punt (CSP) in de voormalige St. Franciscusschool aan de Kerklaan 6 in Bennebroek. In dit CSP zal ook ruimte gecreëerd worden voor andere partijen.

 

Aanleiding voor de verhuizing is de verkoop door de gemeente van de grond waarop zowel de Bibliotheek als het voormalige gemeentehuis staat. Een verhuizing is hierdoor noodzakelijk.  

De Bibliotheek hoopt na de verhuizing iedereen te verwelkomen in haar nieuwe pand in Bennebroek. In dit gebouw komen zes klaslokalen beschikbaar, allen gelijkvloers. Twee daarvan zijn voor de Bibliotheek, twee voor Welzijn Bloemendaal, een voor het gemeenteloket en een lokaal zal gedeelde ruimte worden waar met name de Bibliotheek en Welzijn Bloemendaal en incidenteel ook de gemeente Bloemendaal gebruik van gaan maken, maar wellicht ook derden.  

De Bibliotheek Bennebroek gaat beschikken over een ruimte van 100 m2. Op de huidige locatie beschikt de Bibliotheek over 450 m2. Hierdoor moesten er in overleg met de gemeente keuzes gemaakt worden voor wat betreft het aanbod van de collectie. Zowel de wethouder als de Bibliotheek zijn van mening dat met name kinderen en ouderen, omdat zij minder mobiel zijn, dichtbij een Bibliotheekvoorziening moeten hebben, met een collectie die op hen is toegespitst.

 

Op de nieuwe locatie zal daarom een groot gedeelte van de collectie voor de jeugd tot en met 12 jaar aanwezig zijn. Deze groep basisschoolleerlingen vormt ook het grootste deel van het ledenbestand in Bennebroek. Daarnaast zal de Bibliotheek 1000 populaire en actuele romans voor volwassenen hebben en een kleine collectie groteletterboeken. Er blijven zeker voorzieningen voor mensen met een leesbeperking. Alle overige collectie kan gereserveerd worden en zo toch beschikbaar blijven voor de leden van de Bibliotheek Bennebroek.

 

Oudere kinderen kunnen of een van de andere vestigingen van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland bezoeken bijvoorbeeld in  Hillegom of Heemstede, of titels reserveren. Deze kinderen zitten veelal op scholen in andere woonkernen waar een vestiging van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland met een collectie 12+ is.

 

De Bibliotheek gaat vier dagen per week open, één dag meer dan nu het geval is en verruimt zo haar openingsuren. In de directe omgeving zijn gratis parkeerplaatsen aanwezig. De Bibliotheek zal nog intensiever gaan samenwerken met Welzijn Bloemendaal. De service de Bibliotheek aan Huis voor mensen die fysiek niet in staat zijn om naar de Bibliotheek te komen en hun Bibliotheekmaterialen door vrijwilligers thuisbezorgd krijgen, wordt natuurlijk voortgezet. De verwachting is dat voor ouderen uit Vogelenzang die minder mobiel zijn de mogelijkheid blijft bestaan om met de bus van Welzijn Bloemendaal de Bibliotheek in Bennebroek te bezoeken.  

 

Eén Bibliotheekmedewerker blijft aanwezig, die door het gebruik van zelfservice meer tijd heeft voor service en persoonlijk contact. Er zal een ruimte beschikbaar zijn voor zowel de Bibliotheek als Welzijn Bloemendaal, waar activiteiten en schoolbezoeken georganiseerd worden.