Typography

023 Haarlem Sport - Koninklijke HFC gaat toch spelers contracten aanbieden.

023 Haarlem Sport - Koninklijke HFC gaat toch spelers contracten aanbieden.

Al sinds de komst van de Tweede Divisie is de club een fel tegenstander van de licentie-eisen die aan deze divisie worden verbonden, waaronder het verplicht aannemen van contractspelers terwijl dit conform de statuten van de club eigenlijk helemaal niet mag. Maar, HFC móet wel overstag gaan omdat anders steeds drie wedstrijdpunten in mindering worden gebracht waardoor de sportieve prestaties, waar de club landelijk om wordt geroemd en waarvoor zij reeds de Rinus Michels-award in de wacht hebben gesleept, toch zouden kunnen leiden tot degradatie. En dat is natuurlijk belachelijk!

Je poot stijf houden heeft geen enkele zin, daar schiet je niets mee op. Dat leidt alleen maar tot meer frustratie en ongewenste zaken waar HFC niet op zit te wachten. De belastingperikelen en de commotie rondom de hoofdsponsor ‘Beleggingsmaatschappij Scotch Whiskey International’, waar de KNVB zich zo tegen keert (waar bemoeit de KNVB zich mee) vreten al tijd en energie genoeg. Echter, de KNVB, die de laatste tijd behoorlijk in opspraak is, heerst, bepaalt en regeert. En daar ontkom je niet aan, en dus kan het niet akkoord gaan met contractspelers veel ellende veroorzaken en misschien zelfs leiden tot degradatie.

Rare jongens die KNVB-ers
Sportief wel presteren maar als amateurclub toch degraderen omdat je vanwege een stringent, maar behoorlijk merkwaardig beleid van de KNVB niet voldoet aan de 43 licentievoorwaarden die de KNVB stelt voor deelname aan de Tweede Divisie, is natuurlijk te grijs voor woorden. Wat een merkwaardige mannen en wat een ego’s daar in Zeist! Degraderen terwijl je als club landelijk wordt geroemd vanwege de beste jeugdopleiding, de Rinus Michels-award hebt gewonnen en reeds redelijk uit de verf komt in de Tweede Divisie. Wat is dát nu weer voor onzin! Welke club wil dat nou! Trouwens, hoe moet je degraderen als je als club goed redelijk tot je recht komt in de Tweede Divisie? Alle spelers instrueren om de rest van het seizoen in eigen doel te schieten? Toch maar match-fixing dan?

Gedwongen akkoord
Net als twintig andere clubs, ontkomt ook HFC niet aan deze vreemde contractregels. Even snel als club bepalen wat je wel of niet besluit, is onmogelijk en te kort door de bocht. Dus moest er tijdens de extra uitgeschreven ledenvergadering worden bepaald of men wèl of niét aan de contractregels wil voldoen waardoor men eigenlijk ook beetje de amateurstatus (die in de statuten staat) verliest. In een druk bezocht clubhuis werden alle vragen, die niet altijd even gemakkelijk waren, door de voorzitter Gert-Jan Pruijn beantwoord en fijntjes gepareerd. Na vele uren besloot iedereen, op vier leden na, akkoord te gaan met de licentie-eisen van de KNVB. Niet meegaan betekent immers dat meedraaien in de hogere regionen van het amateurvoetbal niet mogelijk is en dus ging men akkoord met de eisen rondom contractspelers. Acht spelers krijgen vóór 13 januari, voor minimaal 12 uur per week, een contract aangeboden. Na dit seizoen en als de club niet degradeert, wordt men door de KNVB zelfs gedwongen om 13 contractspelers op te nemen. Je ontkomt er gewoon niet aan! Lekkere jongens daar bij de KNVB; je komt immers plotseling te staan voor forse contractvergoedingen waar niemand van de club (en sowieso geen enkele club) op zit te wachten. Jammer maar helaas.
Beste remedie? Goed voetballen in en prettige sfeer, ontzettend veel voetbalplezier, prachtige doelpunten, veel positief speltakel, geweldige goede uitslagen en héél veel betalend publiek!

Jos de Jong