Typography

023 Haarlem Economie / Duurzaamheid - Zondag 11 juni is de crowdfundingcampagne gestart voor de realisatie van DeDAKKAS; een groen horecapaviljoen op het dak van parkeergarage de Kamp in het centrum van Haarlem.

023 Haarlem Economie / Duurzaamheid - Zondag 11 juni is de crowdfundingcampagne gestart voor de realisatie van DeDAKKAS; een groen horecapaviljoen op het dak van parkeergarage de Kamp in het centrum van Haarlem.

Een unieke, laagdrempelige, gastvrije horecagelegenheid. Naast een horecakas komt er een groot dakterras en een stadspark met een sociale, groene en duurzame invulling.

DeDAKKAS is een project wat niet zonder slag of stoot van de grond is gekomen. Nadat Dennis de Waart begin 2014 op het idee kwam is er inmiddels met de hulp van Jeroen Spek en Victor van Veelen veel werk verzet om deze unieke plek door de regelgeving te loodsen. Met de buurt is op buurtavonden gesproken over de dagelijkse invulling en verschillende podia en culturele instellingen melden zich al om bijzondere en unieke samenwerkingen aan te gaan. De vergunning voor realisatie en exploitatie de komende 10 jaar is rond en alle lichten staan op groen om met de bouw van DeDAKKAS te beginnen. Samen met banken, brouwers en bouwers wordt er hard gewerkt om het horecapaviljoen de uitstraling te geven die deze locatie verdient. Een groene en stedelijke plek waar je terecht kunt voor lekker en puur eten en drinken en kunt genieten van het fantastische uitzicht over de binnenstad.

Eén van de lelijkste gebouwen van Haarlem, en tevens één van de mooiste plekken van Haarlem

Eenmaal op het dak, na een worsteling door meters beton wordt je beloond met het mooiste uitzicht van de stad. Het was vooral dat uitzicht, gecombineerd met de rust van de plek wat Dennis op het idee bracht om er ontspannen en ongedwongen horeca te realiseren. Waar je vooral komt om samen met vrienden even bij te kletsen of heerlijk op een bedje van de zon te genieten. Een beetje de sfeer van een strandtent, maar dan in de binnenstad van Haarlem.

Groene gevel

Inmiddels is de eerste aanzet voor de transformatie van de parkeergarage gerealiseerd. De westgevel is door de gemeente in samenwerking met DeDAKKAS voorzien van groenbakken met klimplanten waardoor deze gevel volgend seizoen een weelderig, groen en kleurrijk beeld geeft. En dat niet alleen, deze gevel verminderd de hittestress in de overwegend versteende binnenstad en neemt fijnstof op en past dus goed in de ambitie van de gemeente om de stad groener te maken. Hoe toepasselijk op een parkeergarage voor auto’s.

Duurzaam ondernemen

DeDAKKAS wil zijn gasten op een relaxte en ongedwongen manier kennis laten maken met innovatieve duurzame ontwikkelingen op het gebied van eten, drinken en urban farming. En daarmee onbewust bewustzijn creëren. Er zal naast het gangbare assortiment ook plaats zijn voor speciale producten als bier gebrouwen van regenwater of restproducten uit de voedselindustrie. Ook zal DeDAKKAS afval composteren, een deel van zijn energiebehoefte zelf opwekken en zoveel mogelijk biologisch en lokaal producten inkopen. Groen en verticale beplanting zullen een centrale plek krijgen op het dak. Ook zullen er op het dak waar mogelijk eigen ingrediënten worden verbouwd.

DeDAKKAS wil 1 maart 2018 open en vanaf herfst dit jaar aanvangen met de bouw. Steun dit initiatief via www.crowdaboutnow.nl/dedakkas.

Crowdfunding: www.crowdaboutnow.nl/dedakkas 
Website: www.dedakkas.nl 
Facebook: www.facebook.com/dedakkas