Typography

Ook afronding werk rond het Molentje - 023 Heemstede Cultuur - Na de restauratie wordt op vrijdag 25 juni de grafkapel Van Vollenhoven weer opgeleverd. De grafkapel werd sinds het najaar van 2020 onderhanden genomen; de provincie Noord-Holland droeg financieel bij aan de restauratie. Eveneens op 25 juni wordt het werk rond het Molentje van Groenendaal opgeleverd.

De restauratie van het molentje startte eind 2019 en is al eerder afgerond, maar de bijbehorende grote opknapbeurt van het houten hekwerk en relingen van de naastgelegen Royal Leamington Spa-brug is dan ook klaar. Zo zijn molen en de direct omgeving weer ‘als nieuw’.

Grafkapel Van Vollenhoven
De grafkapel staat op het oudste deel van de begraafplaats. Na het vervallen van het begraafrecht is de gemeente Heemstede sinds 1998 eigenaar van de grafkapel. Het gemeentelijke monument is gebouwd vóór 1874 en is een gaaf en zeldzaam geworden voorbeeld van een in het derde kwart van de 19de eeuw gebouwd grafmonument in neoclassicistische baksteenarchitectuur. Het bestaat uit gele, rode en grijze baksteen en is bereikbaar via een trapje. De grafkapel is gebouwd naar het voorbeeld van een Romeinse tempel met daaronder de kelder. Het grafmonument zal bij speciale gelegenheden op de begraafplaats, zoals de Open Monumentendagen en Lichtjesavond, worden opengesteld voor publiek.

Grafkisten
De drie grafkisten met overledenen die in de kapel hun laatste rustplaats hadden zijn tijdens de werkzaamheden tijdelijk naar een andere plek op de begraafplaats overgebracht. In maart 2021 werd bekend dat ook deze drie kisten, die een onlosmakelijk onderdeel vormen van (het verhaal van) de grafkapel, ook de noodzakelijke restauratie krijgen. Dit is financieel mede mogelijk gemaakt dankzij een actie van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek om fondsen te werven hiervoor.

Molentje van Groenendaal en omgeving
Al in de vorige winter en lente onderging het markante molentje een ingrijpende opknapbeurt. De houten kop en de wieken werden hiervoor overgebracht naar een werkplaats en vorig jaar voor de zomer weer teruggeplaatst. De afgelopen tijd zijn de hekken op de brug opgeknapt. Na deze renovatie vormen het molentje en de brug een mooi verzorgd geheel. Een mooi voorbeeld van goede samenwerking tussen gemeente, Rob Ingehoes en stichting Molens Zuid Kennemerland, molenaar Guus Broers en de aannemer Poland. Het Molentje is een van de genomineerden voor de erfgoedprijs 2021.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur