Typography

Elly tijdens de schrijfworkshop - 023 Haarlem Cultuur - Hoe is het als je ineens je man in het verpleeghuis niet meer mag bezoeken door de coronamaatregelen? Elly is één van de Haarlemmers die dit overkwam. Samen met 7 andere ouderen deed ze mee aan een schrijfworkshop, waarin ze hun persoonlijke verhalen op papier leerden zetten. Met als doel: verbinden en ontmoeten, verhalen delen en helen.

Tijdens het project ‘Verborgen verhalen: afstand en nabijheid’ volgde een groep ouderen een schrijfworkshop, waarvoor ze 5 keer bij elkaar kwamen. Elke bijeenkomst had een eigen onderwerp, zoals ‘handen’ of ‘aanraking’. Door bewust stil te staan bij deze onderwerpen kwamen er bepaalde herinneringen en gevoelens boven. De deelnemers zetten deze zonder er teveel over na te denken op papier en schreven zo hun persoonlijke verhaal. Een selectie van de verhalen is opgenomen als podcast.

Afstand en nabijheid
Afstand en nabijheid: twee begrippen die de afgelopen twee jaar een grote rol hebben gespeeld in het leven van veel mensen. Zo ook voor Elly, één van de deelnemers aan het project. In maart 2020 krijgt ze te horen dat ze vanwege de coronamaatregelen haar man niet meer kon bezoeken in het verpleeghuis. Een moeilijke tijd volgt, waarin ze elkaar niet kunnen zien of aanraken. Dankzij de schrijfworkshop weet ze de gebeurtenissen en gevoelens van toen te vangen in woorden. De  verhalen lezen én delen in de groep maakte heel wat los bij haar: “Mijn kleinzoon vroeg wel eens: oma, moet jij nooit huilen? Eerder deed ik dat niet, ik ging gewoon door. Nu kwam het er allemaal uit. Het was heel fijn om het te kunnen delen, in een groep waarin iedereen in stilte naar me luisterde.”

Verhalen delen
Die stilte is volgens Mirna Ligthart, initiatiefnemer van het project, heel belangrijk. “Op die manier krijgt ieders verhaal de ruimte. Het werkt heel helend om verhalen met elkaar te delen en het is mooi om te zien wat er dan gebeurt.” Een podcast met ingesproken verhalen, zorgt vervolgens voor herkenning en bewustzijn bij andere Haarlemmers. “Zowel voor de directe deelnemers als de luisteraars is het een intense manier van ontmoeting, want de verhalen zijn heel persoonlijk. Dat geeft een sterk gevoel van verbondenheid met elkaar”.

Maandag 27 juni tussen 19.00 en 20.00 uur wordt een deel van de podcast uitgezonden op radio Haarlem105. Daarnaast vertelt een aantal deelnemers in deze uitzending over het project en hun ervaringen. Vanaf 27 juni is de podcast te beluisteren op www.stadsreporters.nl. Ter aanvulling op de podcast komt er binnenkort een boekje beschikbaar met daarin instructies om zelf met groepen verhalen te schrijven en te delen.

één van de deelnemers tijdens het inspreken van de podcast

Subsidie voor ontmoeting
Naast de herinneringen die boven kwamen, had de schrijfworkshop ook op een andere manier impact op Elly: “Het maakte me blij om weer op pad te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten. Contact en connectie tussen stadsgenoten is zo belangrijk!”

Om ontmoeting en verbinding tussen Haarlemmers te stimuleren, stelt de gemeente subsidie beschikbaar. Hiermee is het project ‘Verborgen verhalen: afstand en nabijheid’ mede mogelijk gemaakt. Heeft u ook een mooi idee om Haarlemmers met elkaar in contact te brengen? Op de pagina www.haarlem.nl/sociaal vindt u alle sociale subsidies en kunt u zelf een aanvraag doen.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur