Typography

Deel 3: Django’s Bikeshop

Beneden, in een hoekje van het pand, hangen hippe racefietsen aan het plafond, vind je toffe helmen voor je kroost en zie je Django sleutelend aan een fiets. Tijdens zijn bijbaan in de vorige speelgoedwinkel, waarin tevens een fietsenmaker huisde, ontdekte hij dat sleutelen aan fietsen ‘gewoon hartstikke tof’ is, en zo groeide zijn plan om daar zelf iets mee te doen.

Django draait hier al ruim zes jaar zijn eigen fietsenwinkel; zijn technische kennis, zijn creativiteit en servicegerichte aanpak komen hier prima tot uiting.

Je hebt hier bijzondere fietsen, wat zie ik hier precies?

Django: “Het meeste wat je hier ziet staan zijn ‘fixies’, vaak omgebouwde racefietsen. Je neemt een oude racefiets en stript alles wat stuk kan gaan: versnellingen eraf, remmen, een ander stuurtje... Hierdoor houd je een hele lichte, snelle fiets over die ideaal is om mee door de stad te crossen. Je hebt dan iets dat eigenlijk niet stuk kan èn dat heel snel is. Ik hou erg van de wat snellere stadsfietsen, maar verkoop ook adventure-bikes. Naast het ombouwen van fietsen (projecten die ik ook samen met een klant kan doen), kun je hier ook terecht voor een ‘gewone’ lekke band.”

 

‘Fixies’ dus, hoe ben je daarmee in aanraking gekomen?

“Voordat ik de winkel had, zag ik in Kopenhagen allemaal snelle fietsen met twee tandwielen, zonder remmen. Ik vroeg er iemand ter plekke naar en zo leerde ik dat het eigenlijk baanfietsen zijn en niet direct bedoeld voor de stad. Maar als je goed weet hoe het werkt kun je er in het snelle verkeer alle kanten mee op. In New York hebben ze dit als eerste ontdekt: hier zag je sporters die op baanfietsen trainden en hun geld verdienden als fietskoerier. Vanwege geldgebrek gebruiken ze hun baanfiets voor het koerieren; zo waaide de trend van deze fiets over naar de rest van de wereld.”

 

Als jonge ondernemer je eigen fietsenwinkel opzetten, hoe heb je dat aangepakt?

“Vanuit het werken in de speelgoedwinkel ben ik mijn eigen plan langzaam uit gaan voeren. Ik vond dat ik weinig te verliezen had en durfde het aan. Met mijn laatste geld heb ik toen een KvK-nummer gekocht en op consignatiebasis vijf fietsen bij een leverancier. Met iedere verkochte fiets kon ik weer wat uitbreiden en een eigen voorraadje kweken, dus echt helemaal vanuit het niets. Ik ben geleidelijk gegroeid en heb nooit grote investeringen gedaan. Alles wat ik verdiende stopte ik terug in de winkel. Tja, en daarom heb ik nu een aardige voorraad en flink wat onderdelen te koop.”

Het klinkt een beetje als een jongensdroom!

“Het is ontzettend leuk om te doen. Ik ben veel met projecten bezig, fietsen ombouwen, opbouwen of een opknapbeurt geven. Soms doe ik dat ook samen met mijn klanten wanneer zij bijvoorbeeld de tijd of technische vaardigheden missen. Ik probeer hen te begeleiden, met ze mee te denken in wat ze zoeken en willen van een fiets. Natuurlijk is iedereen hier ook welkom voor een praatje of gewoon voor de gezelligheid; dat sociale aspect vind ik erg belangrijk. We hebben hier met elkaar echt een ‘community’-gevoel opgebouwd. Zo rijd ik bijvoorbeeld op woensdagavond altijd een rondje met de groep ‘Haarlem Fixed Gear’ en doen we achteraf een drankje. Het merendeel van deze groep is ook klant. Als winkel werk ik verder mee aan de organisatie van het ‘Haarlems Wieler Weekend’.

Je hoort het: de winkel is echt meer dan alleen mijn werk, het is een levensstijl, eentje die me heel goed bevalt.”

Wendy Cremer
Foto's Onno van Middelkoop

023 Haarlem en verre omgeving - Als schoonmaakbedrijf zijn wij ons bewust van de impact die wij hebben op het milieu. Dat is ook de reden dat we duurzaamheid in elke vezel van ons bedrijf hebben geïmplementeerd.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving - In Haarlem, met haar charmante historische gebouwen en schilderachtige grachten, is het opsporen van lekken een taak die je best overlaat aan een professionele lekdetectie specialist uit Haarlem.

Lees meer...

Zoekt u een zakelijke lening voor uw MKB-onderneming? Ontdek dan de opties voor een zakelijke lening. Is deze lening om uw voorraad te vergroten? Of uw digitale aanwezigheid te versterken? Of om op een andere wijze te expanderen? Bij MKB Krediet Nederland kunt u al een zakelijke lening krijgen vanaf € 25.000. Het aanvragen van deze zakelijke lening verloopt gemakkelijk online via de website van MKB Krediet Nederland.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving - De Haarlemse Menno is een heuse Youtube ster met bijna 40 miljoen views inmiddels.  Menno heeft jarenlang als wiskunde docent gewerkt op het Ichthus Lyceum in Driehuis.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, natuur - De biologische lentemarkt in de Kweektuin is vanaf nu onderdeel van het Springer Festival, met allerlei workshops, lezingen en activiteiten. En gratis tuinadvies!

Lees meer...

“Het geheel vernieuwde restaurant De Kloosterkeuken (foto: Adam van Noort).” - 023 Haarlem en verre omgeving, Restaurants, uit eten - Twee leerwerkrestaurants in Haarlem gaan vanaf de zomerperiode samen verder.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Sport, fietsen, evenementen - Interesse in de geschiedenis van Spaarndam en omgeving? Doe dan mee met deze fietstocht. Deze loopt over een afwisselende route door een stuk van Spaarnwoude dat van historische betekenis is.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Fietsen, evenementen, sport, uitgaan - Wandelen door het open gebied aan de grens van Haarlem tussen stad en duin, waar vroeger het groente- en bloembollenteeltgebied van Haarlem was, en door het bos van Duinvliet.

Lees meer...

023Magazine, Lifestyle & Gezondheid - Immunity is een poederdrank verrijkt met vitamines. Een combinatie van acerola-, druivenpit-, Ginseng-, resveratrol- en gemberextract, zwarte bessen- en zwarte wortelpoeder, gezoet met kokosbloesemsuiker.

Lees meer...

023 Heemstede, Politiek, gemeente Heemstede - Op 29 februari 2024 zal Karen Millenaar door de gemeenteraad benoemd worden als nieuwe griffier van de gemeenteraad van Heemstede.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omstreken Maatschappij, hulp, voedselhulp - Er komen 2 Voedselbank inleverpunten bij in Haarlem-Noord en Spaarndam. De twee kerken waar dit vanaf 1 december kan, doen mee aan de actie ‘Samen tegen armoede’.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving, Maatschappij - Klimaatverandering, opwarming, duurzaamheid: onderwerpen die niet weg te denken zijn uit het nieuws. Zuinig zijn met materialen en de natuur is nodig om het voor onze kinderen en generaties daarna nog een beetje leefbaar te houden. Voelen de bewoners van Schalkwijk zich hierbij betrokken?

Lees meer...

023magazine.nl geprint

Vitamines & Supplementen & Gewicht

023 Nieuws