Typography

Stapels visitekaartjes gingen mee en er kwamen nieuwe contacten en afspraken voor terug. Drie Haarlemse professionals vertellen over hun werkbezoek met burgemeester Jos Wienen en wethouder Marie-Thérèse Meijs aan Harlem in New York.


023 Haarlem Economie - Harlem werd in de zeventiende eeuw gesticht als Nieuw-Haarlem, dus de connectie met onze stad is eeuwenoud. De traditie van uitwisseling begon drie jaar geleden met Nederlandse start-ups. In 2017 volgde een werkbezoek van de gemeente Haarlem aan Harlem.

De twee steden – of eigenlijk stad en wijk, want Harlem is een New Yorkse wijk – spraken af om hun samenwerking op het gebied van economie, cultuur en onderwijs te versterken. Vandaar het werkbezoek begin deze maand, van 7 tot en met 11 april. De Haarlemse delegatie bestond uit burgemeester Jos Wienen, wethouder Marie-Thérèse Meijs en zeventien ondernemers en professionals. Drie van hen vertellen over die ervaring: een advocaat, een geschiedkundige en een festivalorganisator.

Uitwisseling artiesten
Martijn Bevelander organiseert het jaarlijkse festival Haarlem Jazz & More. Zijn missie was contact leggen met jazzartiesten en zorgen voor een uitwisseling tussen Harlem en Haarlem. “We zijn pas een paar weken terug in Nederland en de eerstvolgende editie van Haarlem Jazz & More is al in augustus, maar daar zal in ieder geval één act uit Harlem optreden. Ook al is het kort dag, dat moet lukken. En voor komende edities hebben we meer tijd om meerdere optredens van Amerikaanse bands of zangers te regelen.”

Bekendheid gegeven aan Haarlem als cultuurstad
Het programma in Harlem was zó vol, dat Martijn geen tijd had om bandjes te kijken. “Maar ik heb zeventien visitekaartjes uitgewisseld. Met hulp van de ‘burgemeester’ van Harlem (de Borough President), GaleBrewer, was het heel makkelijk om contact te leggen. Zeker tijdens het jazz-diner dat haar kantoor had georganiseerd. Jazz leeft enorm in Harlem. En Brewer heeft budget toegezegd voor de uitwisseling van artiesten. Het is niet zo dat wij alleen Amerikanen hier naartoe laten komen. Dat kan ook niet met een gratis festival als Haarlem Jazz & More.”

Verrijking
Advocaat Dirk Lange van Köster Advocaten ging om twee redenen mee. “Ik wilde nieuwe mensen uit Haarlem leren kennen, want ik woon hier nog niet zo lang. Mijn netwerk zat nog vooral in Amsterdam. De Haarlemse delegatie was een heel diverse groep. Ik kom niet dagelijks in contact met mensen uit de culturele sector of van de gemeente, dus dat was een verrijking. Daarnaast wilde ik de internationale kant van ons kantoor verder houvast geven.” Dirk betaalde de reis overigens zelf. “Het zou niet goed zijn als dat anders was geweest.”


Clipper Stad Amsterdam
“Ik had zes zakelijke afspraken: twee advocatenkantoren waar we al eerder mee hebben gewerkt, twee bestaande cliënten en twee nieuwe contacten. Mijn eigen afspraken en het gezamenlijke programma integreerden mooi. Zo gaf burgemeester Wienen een receptie op de Clipper Stad Amsterdam. Daar kon ik zakelijke relaties voor uitnodigen. En tijdens de borrel bij de Nederlandse consul was de consul zeer behulpzaam bij het meedenken over ingangen bij interessante partijen. Ik heb nu twee concrete leads. Namen kan ik helaas niet noemen.”

Zomercursus studenten
Klaartje Pompe van het Noord-Hollands Archief heeft ook al concreet resultaat geboekt. “In juni krijgen we bezoek van studenten Nederlandse geschiedenis van de Colombia University en andere oostkust-universiteiten. Zij doen een zomercursus in Amsterdam. Tijdens ons bezoek aan de Columbia University hebben we docenten en studenten enthousiast gemaakt om ook naar Haarlem te komen, naar het Noord-Hollands Archief.”

“We hebben goed nagedacht of we mee zouden gaan naar Harlem. Maar New York is een wereldstad, ook op cultureel gebied. Als je niets onderneemt, gebeurt er zeker niets. Nu hebben we daar nieuwe inspiratie opgedaan. We waren benieuwd welke rol het verleden speelt bij de inwoners van Harlem en New York, hoe de belangstelling voor geschiedenis wordt gewekt en welke nieuwe digitale vormen van presentatie van erfgoed worden toegepast. En natuurlijk hebben we bekendheid gegeven aan onze collecties in Haarlem en aan Haarlem als cultuurstad.

 

(Bron: Gemeente Haarlem / Tekst: Marieke Serruys)

023 Haarlem en verre omgeving - Als schoonmaakbedrijf zijn wij ons bewust van de impact die wij hebben op het milieu. Dat is ook de reden dat we duurzaamheid in elke vezel van ons bedrijf hebben geïmplementeerd.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving - In Haarlem, met haar charmante historische gebouwen en schilderachtige grachten, is het opsporen van lekken een taak die je best overlaat aan een professionele lekdetectie specialist uit Haarlem.

Lees meer...

Zoekt u een zakelijke lening voor uw MKB-onderneming? Ontdek dan de opties voor een zakelijke lening. Is deze lening om uw voorraad te vergroten? Of uw digitale aanwezigheid te versterken? Of om op een andere wijze te expanderen? Bij MKB Krediet Nederland kunt u al een zakelijke lening krijgen vanaf € 25.000. Het aanvragen van deze zakelijke lening verloopt gemakkelijk online via de website van MKB Krediet Nederland.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Kunst & Cultuur, Theater - “Het duo mikt op het absurdisme en de meligheid van Jiskefet, en als we het iets groter maken, kunnen ook nog Toon Hermans en Monty Python worden genoemd."

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving – Kunst & Cultuur, Theater - Het was eigenlijk geen keuze voor schrijver Geert Kimpen om een boek over Maria Magdalena te schrijven.

Lees meer...

Bloemendaal viert vrijheid op 5 mei - 023 Bloemendaal, festiviteiten - Dorpskerk Bloemendaal organiseert op zondag 5 mei een vrijheidsviering voor alle inwoners van de gemeente Bloemendaal en andere geïnteresseerden.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Sport, fietsen, evenementen - Interesse in de geschiedenis van Spaarndam en omgeving? Doe dan mee met deze fietstocht. Deze loopt over een afwisselende route door een stuk van Spaarnwoude dat van historische betekenis is.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Fietsen, evenementen, sport, uitgaan - Wandelen door het open gebied aan de grens van Haarlem tussen stad en duin, waar vroeger het groente- en bloembollenteeltgebied van Haarlem was, en door het bos van Duinvliet.

Lees meer...

023Magazine, Lifestyle & Gezondheid - Immunity is een poederdrank verrijkt met vitamines. Een combinatie van acerola-, druivenpit-, Ginseng-, resveratrol- en gemberextract, zwarte bessen- en zwarte wortelpoeder, gezoet met kokosbloesemsuiker.

Lees meer...

023 Heemstede, Lokale politiek - Vanavond is Falgun Binnendijk officieel geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Heemstede. Dit vond plaats tijdens een buitengewone raadsvergadering in het raadhuis van Heemstede.

Lees meer...

023 Heemstede, Politiek, gemeente Heemstede - Op 29 februari 2024 zal Karen Millenaar door de gemeenteraad benoemd worden als nieuwe griffier van de gemeenteraad van Heemstede.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omstreken Maatschappij, hulp, voedselhulp - Er komen 2 Voedselbank inleverpunten bij in Haarlem-Noord en Spaarndam. De twee kerken waar dit vanaf 1 december kan, doen mee aan de actie ‘Samen tegen armoede’.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

Vitamines & Supplementen & Gewicht

023 Nieuws