Typography

023Haarlem Economie/Duurzaamheid - Ook volgend jaar kunnen Haarlemse huiseigenaren subsidie krijgen voor het gasvrij maken van de woning. De gemeente Haarlem verlengt de looptijd van de subsidie tot eind 2020 om woningeigenaren meer tijd te geven deze regeling te gebruiken. Ook is de regeling afgestemd op de landelijke subsidie voor isolatiemaatregelen. De gemeente wil Haarlemmers stimuleren het aardgas de deur uit te doen.

Woningbezitters kunnen maximaal € 3.000 krijgen plus het bedrag voor het verwijderen van de aansluiting op het aardgasnet. De subsidie Haarlem Aardgasvrij is een aanmoediging en bedoeld voor de voorlopers. Naast deze subsidie zijn er ook landelijke subsidies beschikbaar.

Landelijke subsidie voor isolatiemaatregelen
Sinds 2 september 2019 kunnen huiseigenaren de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) aanvragen als er in de woning 2 grote energiebesparende isolatiemaatregelen worden genomen. Om te voorkomen dat mensen dubbel subsidie aanvragen, zijn deze kosten niet meer terug te krijgen via de subsidie Haarlem Aardgasvrij. Meer informatie over de landelijke subsidie op www.rvo.nl/seeh. De gemeente biedt ook een duurzaamheidslening aan. Die lening is wel te combineren met de subsidie.

Verlenging looptijd subsidie
Tot nu toe hebben 49 Haarlemmers de subsidie Haarlem Aardgasvrij gekregen. Er is nog zo’n 350.000 euro beschikbaar, genoeg voor minimaal 100 aanvragen. Het is duidelijk geworden dat huiseigenaren een fikse aanloopperiode nodig hebben om maatregelen te nemen die in aanmerking komen voor deze subsidie. Ook is de wachttijd opgelopen om de gasaansluiting uit de woning te laten verwijderen. Door het verlengen van de looptijd krijgen woningeigenaren meer tijd om de subsidie aan te vragen en te krijgen.

Subsidie voor gasvrije oplossingen
De subsidie is bedoeld voor het vervangen van aardgasinstallaties in huis als cv-ketel, geiser en gasfornuis. In de regeling is nu ook een maximum bedrag van 250 euro, inclusief btw, gesteld aan de aanschaf van een elektrische kookplaat en/of oven. Er is geen subsidie voor installaties voor het opwekken van elektriciteit, zoals zonnepanelen.

Aanvragen van subsidie
De subsidie Haarlem Aardgasvrij is aan te vragen t/m 31 december 2020 via www.haarlem.nl/subsidiegasvrij. Kijk voor meer (landelijke) subsidiemogelijkheden op Haarlem wordt steeds gasvrijer. Bekijk voor meer informatie de pagina over de duurzaamheidslening.

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

27 januari 2020

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Mediamarkt

Yarden

coolblue

Greenchoice

Aanbevolen artikelen