Typography

023 Haarlem Cultuur - Op Goede Vrijdag 19 april a.s.  zingt de COV Haarlem net als elk jaar de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach in de Philharmonie van Haarlem. Het is een diepgewortelde traditie van 90 jaar waar de koorleden zeer trots op zijn. En zij niet alleen, getuige de grote schare trouwe bezoekers die jaarlijks het paasweekend willen inluiden met het bijwonen van Bachs meesterwerk.

In 1894 werd de Matthäus Passion voor het eerst in Haarlem uitgevoerd door het Haarlems Toonkunstkoor o.l.v. Leander Schlegel. In 1912 en 1924 volgden uitvoeringen onder de directie van Willem Robert. Pas toen in 1929 het Toonkunstkoor ophield te bestaan, zette zijn zoon en eveneens Bach-liefhebber George Robert het werk op het repertoire van de COV Haarlem. Dat is dit jaar precies 90 jaar geleden.

De eerste uitvoering van de COV vond plaats op 21 maart 1929. Er werden gerenommeerde solisten aangetrokken, zoals Jacques van Kempen en Willem Ravelli, het pas verworven Cavaillé-Coll-orgel werd bespeeld door Piet Halsema en het begeleidend orkest was het Utrechts Stedelijk Orkest. De kosten werden begroot op f 3.500,- en de entreekaartjes kostten tussen de f 2,40 en f 3,60.

Ontdek het prachtige Portugal 

Bestuur en dirigent wilden destijds graag een traditie vestigen, maar de concertkosten waren aanzienlijk. Dus besloot men in de jaren ’30 de generale repetitie te schrappen om toch twee uitvoeringen per jaar te kunnen realiseren. In 1936 ontbrak het werk op het repertoire vanwege het 25-jarig bestaan van het koor.

In 1940 werd de Matthäus Passion van de COV Haarlem door de NCRV uitverkozen om uitgezonden te worden op de radio. Dat zou de laatste passie-uitvoering van het koor zijn in oorlogstijd. In 1946 werd de draad weer opgepakt en volgden maar liefst drie uitvoeringen. Sinds die tijd heeft het koor de Matthäus Passion jaarlijks uitgevoerd. Soms zelfs verschillende keren per jaar en ook tijdens concertreizen naar Polen, waardoor de teller inmiddels op 122 staat.
En nog steeds krijgen de 80 zangers niet genoeg van het werk. Elk jaar opnieuw levert het samenspel van dirigent, orkest, solisten en koren een unieke uitvoering op en mede daardoor blijven de zangers zeer gepassioneerd!

Dit jaar zijn de uitvoerenden:

Dirigent Piet Hulsbos             Holland Symfonie Orkest                   Heleen Koele, sopraan 
Florieke Beelen, alt                Marcel Reijans, tenor (aria's)                       Rick Zwart, bariton (aria's)

Falco van Loon, tenor (evangelist)                                                   Florian Just, bas (Christus)
Matthias Havinga, orgel        Koorschool St. Bavo Muziekinstituut, kinderkoor

Kijk voor meer informatie op: www.covhaarlem.nl

023 Haarlem en verre omgeving - Als schoonmaakbedrijf zijn wij ons bewust van de impact die wij hebben op het milieu. Dat is ook de reden dat we duurzaamheid in elke vezel van ons bedrijf hebben geïmplementeerd.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving - In Haarlem, met haar charmante historische gebouwen en schilderachtige grachten, is het opsporen van lekken een taak die je best overlaat aan een professionele lekdetectie specialist uit Haarlem.

Lees meer...

Zoekt u een zakelijke lening voor uw MKB-onderneming? Ontdek dan de opties voor een zakelijke lening. Is deze lening om uw voorraad te vergroten? Of uw digitale aanwezigheid te versterken? Of om op een andere wijze te expanderen? Bij MKB Krediet Nederland kunt u al een zakelijke lening krijgen vanaf € 25.000. Het aanvragen van deze zakelijke lening verloopt gemakkelijk online via de website van MKB Krediet Nederland.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving - De Haarlemse Menno is een heuse Youtube ster met bijna 40 miljoen views inmiddels.  Menno heeft jarenlang als wiskunde docent gewerkt op het Ichthus Lyceum in Driehuis.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, natuur - De biologische lentemarkt in de Kweektuin is vanaf nu onderdeel van het Springer Festival, met allerlei workshops, lezingen en activiteiten. En gratis tuinadvies!

Lees meer...

“Het geheel vernieuwde restaurant De Kloosterkeuken (foto: Adam van Noort).” - 023 Haarlem en verre omgeving, Restaurants, uit eten - Twee leerwerkrestaurants in Haarlem gaan vanaf de zomerperiode samen verder.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Sport, fietsen, evenementen - Interesse in de geschiedenis van Spaarndam en omgeving? Doe dan mee met deze fietstocht. Deze loopt over een afwisselende route door een stuk van Spaarnwoude dat van historische betekenis is.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Fietsen, evenementen, sport, uitgaan - Wandelen door het open gebied aan de grens van Haarlem tussen stad en duin, waar vroeger het groente- en bloembollenteeltgebied van Haarlem was, en door het bos van Duinvliet.

Lees meer...

023Magazine, Lifestyle & Gezondheid - Immunity is een poederdrank verrijkt met vitamines. Een combinatie van acerola-, druivenpit-, Ginseng-, resveratrol- en gemberextract, zwarte bessen- en zwarte wortelpoeder, gezoet met kokosbloesemsuiker.

Lees meer...

023 Heemstede, Politiek, gemeente Heemstede - Op 29 februari 2024 zal Karen Millenaar door de gemeenteraad benoemd worden als nieuwe griffier van de gemeenteraad van Heemstede.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omstreken Maatschappij, hulp, voedselhulp - Er komen 2 Voedselbank inleverpunten bij in Haarlem-Noord en Spaarndam. De twee kerken waar dit vanaf 1 december kan, doen mee aan de actie ‘Samen tegen armoede’.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving, Maatschappij - Klimaatverandering, opwarming, duurzaamheid: onderwerpen die niet weg te denken zijn uit het nieuws. Zuinig zijn met materialen en de natuur is nodig om het voor onze kinderen en generaties daarna nog een beetje leefbaar te houden. Voelen de bewoners van Schalkwijk zich hierbij betrokken?

Lees meer...

023magazine.nl geprint

Vitamines & Supplementen & Gewicht

023 Nieuws