Typography

023 Haarlem Duurzaamheid/Maatschappij/Economie - Ruim 275 bewoners uit het Ramplaankwartier lieten zich onlangs in de gymzaal van de Beatrixschool nader informeren over het project ‘Zonnewarmtenet Ramplaankwartier’, een plan dat de gemeente, de bewoners en de TU-Delft in dit deel van Haarlem voorstaan voor een duurzaam en lokaal warmtesysteem (zonnewarmtenet) zonder gebruikmaking van gas.

“De warmte van de zon in de zomer wordt opgeslagen onder de grond en wordt in de winter gebruikt om de huizen te verwarmen. Met een wijk-warmtenet komt het opgeslagen warme water bij de woningen terecht. De huizen moeten geïsoleerd zijn, dat is soms nog best lastig hoe je dat moet doen, maar daarvoor hebben we straatcoaches die tip geven hoe je haalbaar en betaalbaar kunt isoleren”, aldus projectleider Eelco Fortuijn.


Zonnestroomdak/gasvrije plannen
Robbert Berkhout, wethouder duurzaamheid vult aan: “Haarlem wil in 2040 gasvrij zijn. De gemeente helpt in het zoeken van de beste oplossingen per wijk en betrekt hier uiteraard de bewoners bij. SpaarGas is een uniek voorbeeld; het is een gezamenlijk initiatief van de gemeente èn van de wijk. Halverwege 2020 kiest de gemeenteraad wijken die als eerste worden geholpen met gasvrije plannen. Het eerste collectieve zonnestroomdak kan gelegd worden op de Fablohal”. 


Isolatie tips

Om goed aan te sluiten op het lokale warmtesysteem, moeten woningen goed geïsoleerd zijn (spuwmuur, dubbel glas, vloer- en dakisolatie). Bij veel woningen in het Ramplaankwartier is dat reeds het geval; veel huizen hebben zonnepanelen of bewoners overwegen duurzame maatregelen. Natuurlijk is isoleren goed voor het energieverbruik en je portemonnaie. Bovendien is gasvrij wonen ook comfortabeler.

De bewoners zijn geporteerd van de presentatie geven steun aan de verdere ontwikkeling door het SpaarGas-team, een samenwerking tussen wijkbewoners en de gemeente Haarlem. Op basis van diverse gesprekken en presentaties opteert het overgrote deel van het Ramplaankwartier om later dit jaar door de gemeente te worden gekozen om te worden gekozen als eerste startwijk van dit ambitieuze zonnewarmtesysteem.


Meer informatie
Wilt u meer weten over dit unieke systeem, raadpleeg dan het systeem https://ramplaankwartier.nl/

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

07 april 2020

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Mediamarkt

Yarden

coolblue

Greenchoice

Aanbevolen artikelen