Typography

De eerste écht gekozen burgemeester van Nederland

023 Heemstede Politiek - Na Haarlem en Bloemendaal heeft ook Heemstede nu een ‘verse’ burgemeester.  We stellen Astrid Nienhuis aan u voor.

Sedert 18 januari 2018 is Astrid Nienhuis de nieuwe burgemeester van Heemstede. Zij nam het stokje over van Marianne Heeremans, die de gemeente tien jaar heeft gediend en vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd afscheid nam. Nienhuis is een toegankelijke, open persoonlijkheid. Zij heeft haar bestuurlijke ervaring opgedaan in Landsmeer, waar ze in 2012, na een bestuursconflict, tijdelijk haar taken heeft neergelegd. Echter had de politiek zich blijkbaar geen rekenschap gegeven wat hun werkgever (lees: de bevolking) voor ogen had. De inwoners van de gemeente Landsmeer voerden vruchtbaar protest en Nienhuis werd zodoende – zoals ze het zelf zegt - de eerste gekozen burgemeester van Nederland. Ondanks haar herbenoeming in 2017 in Landsmeer solliciteerde zij met succes naar het burgemeesterschap van de gemeente Heemstede.

Nienhuis is nog een relatief jonge bestuurder. Nipt over de vijftig, met een stevige CV die vooral juridisch is gestoeld, gespecialiseerd in strafrecht. Van universitair docent naar een advocatenpraktijk in Nijmegen. In 1998 werd ze in Haarlem officier van justitie, waar zij onder meer  als landelijk Luchtvaart Officier leiding gaf aan diverse onderzoeken naar ongevallen in de burgerluchtvaart en als adviseur betrokken was bij onderzoeken naar ongevallen in de militaire luchtvaart. In 2004 maakte zij de overstap naar Schiphol waar zij officier van justitie bij het landelijk parket was. In 2009 werd Nienhuis advocaat-generaal bij het gerechtshof in Amsterdam. In diezelfde periode werd zij VVD-raadslid in de gemeenteraad van Velsen. In 2011 volgde haar benoeming als burgemeester van Landsmeer.

We worden door Astrid Nienhuis ontvangen in de burgemeesterskamer van het Heemsteedse raadhuis, waar ze “best nog wel een beetje aan moet wennen. Ik was geen vaste werkplek gewend en voerde overleg in verschillende vergaderruimtes, maar nu vergader ik voornamelijk met de wethouders op mijn kamer. En ik vind deze kamer best groot en luxe.” Ze heeft een punt. Er ontstaat meteen een vertrouwde sfeer waarin de communicatie makkelijk en als vanzelf verloopt. Nienhuis is duidelijk een mensenmens, geïnteresseerd in haar gesprekspartners en stelt ons direct op het gemak. Haar manier van doen is vriendelijk en open.

 

Hoe bevalt Heemstede je tot nu toe?

“Ik ben in een warm bad beland. Er waren al allerlei bijeenkomsten en afspraken gemaakt met mensen en organisaties in de gemeente, zodat ik kennis met mensen kan maken en me op de hoogte kan stellen van zaken die spelen in de gemeente. Mijn agenda zit tot en met mei vol met dat soort afspraken. Iedereen heeft een open houding. En daar ben ik erg blij mee. Ik had op voorhand al een paar rondjes gereden om het dorp beter te leren kennen. En ik kende Heemstede natuurlijk al van het winkelen op de Binnenweg en de speeltuin waar mijn jongens menig kinderfeestje hebben gevierd. Heemstede is een vooruitstrevende gemeente, iets wat mij goed ligt. Daarnaast  ben ik een aanhanger van het Rijnlands model van besturen, iets wat in Heemstede ook wordt omarmd.”

Het Rijnlands model gaat uit van vertrouwen, vakmanschap en verantwoordelijkheid; anders dan in het Angelsaksiche model, waar budget en tijd centraal staan en er regie is van bovenaf. “Natuurlijk zijn procedures en protocollen belangrijk. Maar uiteindelijk zijn het de mensen die alles uitvoeren, doen, vormgeven. Het is belangrijk dat het systeem de mensen ondersteund.”

Het lijkt er op dat de timing om nu in Heemstede te beginnen goed is gekozen, zo met de verkiezingen op komst.
“De aanloop naar de verkiezingen maakt dat ik de overgang van de bestaande naar de nieuwe politieke situatie meemaak. Dat is mooi, zo kan ik meegroeien. Dat versterkt voor mijn gevoel het samen optrekken en geeft vertrouwen dat we in de komende jaren mooie dingen kunnen bereiken.”

Twee weken later ontmoeten wij elkaar opnieuw, nu bij de werkplaats van Heemstedenaar Ron van der Prijt, die voor ons blad het wapen van Heemstede in bloemen heeft gestoken. Omdat wij onze primeur natuurlijk niet wilden vergeven, leek het ons een leuk idee om de burgemeester van Heemstede te fotograferen met dat kunstwerk. Deze kennismaking met de verzamelde redactie van 023Magazine en de familie Van der Prijt was geweldig. Van der Prijt: “Ik dacht in eerste instantie dat een van onze cursisten aan de vroege kant was. Maar dat blijkt onze nieuwe burgemeester te zijn! Wat een geweldig mens. Zo normaal, zo vriendelijk, zo open..” Na de fotosessie werd Nienhuis rondgeleid op de kwekerij. Ze blijkt ook een dierenvriend, getuige haar omgang met de veestapel van Van der Prijt.

Samengevat lijkt Heemstede een ervaren bestuurder rijker te zijn, met de nodige ervaring in overheidsdienst en met een set uitstekende sociale vaardigheden. “Ik vind het heerlijk om gewoon op straat met de mensen in gesprek te gaan. Uiteindelijk zijn zij het die de gemeente maken.”

Onno van Middelkoop
tekst & foto's

023 Haarlem en verre omgeving - Als schoonmaakbedrijf zijn wij ons bewust van de impact die wij hebben op het milieu. Dat is ook de reden dat we duurzaamheid in elke vezel van ons bedrijf hebben geïmplementeerd.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving - In Haarlem, met haar charmante historische gebouwen en schilderachtige grachten, is het opsporen van lekken een taak die je best overlaat aan een professionele lekdetectie specialist uit Haarlem.

Lees meer...

Zoekt u een zakelijke lening voor uw MKB-onderneming? Ontdek dan de opties voor een zakelijke lening. Is deze lening om uw voorraad te vergroten? Of uw digitale aanwezigheid te versterken? Of om op een andere wijze te expanderen? Bij MKB Krediet Nederland kunt u al een zakelijke lening krijgen vanaf € 25.000. Het aanvragen van deze zakelijke lening verloopt gemakkelijk online via de website van MKB Krediet Nederland.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Kunst & Cultuur, Theater - “Het duo mikt op het absurdisme en de meligheid van Jiskefet, en als we het iets groter maken, kunnen ook nog Toon Hermans en Monty Python worden genoemd."

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving – Kunst & Cultuur, Theater - Het was eigenlijk geen keuze voor schrijver Geert Kimpen om een boek over Maria Magdalena te schrijven.

Lees meer...

Bloemendaal viert vrijheid op 5 mei - 023 Bloemendaal, festiviteiten - Dorpskerk Bloemendaal organiseert op zondag 5 mei een vrijheidsviering voor alle inwoners van de gemeente Bloemendaal en andere geïnteresseerden.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Sport, fietsen, evenementen - Interesse in de geschiedenis van Spaarndam en omgeving? Doe dan mee met deze fietstocht. Deze loopt over een afwisselende route door een stuk van Spaarnwoude dat van historische betekenis is.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Fietsen, evenementen, sport, uitgaan - Wandelen door het open gebied aan de grens van Haarlem tussen stad en duin, waar vroeger het groente- en bloembollenteeltgebied van Haarlem was, en door het bos van Duinvliet.

Lees meer...

023Magazine, Lifestyle & Gezondheid - Immunity is een poederdrank verrijkt met vitamines. Een combinatie van acerola-, druivenpit-, Ginseng-, resveratrol- en gemberextract, zwarte bessen- en zwarte wortelpoeder, gezoet met kokosbloesemsuiker.

Lees meer...

023 Heemstede, Lokale politiek - Vanavond is Falgun Binnendijk officieel geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Heemstede. Dit vond plaats tijdens een buitengewone raadsvergadering in het raadhuis van Heemstede.

Lees meer...

023 Heemstede, Politiek, gemeente Heemstede - Op 29 februari 2024 zal Karen Millenaar door de gemeenteraad benoemd worden als nieuwe griffier van de gemeenteraad van Heemstede.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omstreken Maatschappij, hulp, voedselhulp - Er komen 2 Voedselbank inleverpunten bij in Haarlem-Noord en Spaarndam. De twee kerken waar dit vanaf 1 december kan, doen mee aan de actie ‘Samen tegen armoede’.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

Vitamines & Supplementen & Gewicht

023 Nieuws