Typography

Zorg- en uitvaartprofessionals delen kennis 

023 Haarlem, Maatschappij – In de Philharmonie Haarlem vond onlangs de tweede en volledig volgeboekte editie van het Symposium ‘Rouw & Verlies’ plaats. Onder leiding van dagvoorzitter Frénk van der Linden deelden verschillende sprekers waaronder Erik Olsman (Hospice Bardo), Gerty de Klerk (Spaarne Gasthuis) en Peggy van Leeuwen (nabestaande MH17) hun verhalen met ruim 130 deelnemers uit de verschillende werkvelden.

Daarnaast kon iedereen deelnemen aan een van de vier workshops. Het symposium werd voor de tweede keer georganiseerd door Stichting Nabestaandenzorg en Stichting Bretels en kwam tot stand dankzij externe financiering.

Dat verdient een tweede editie!
“In november 2017 vond de eerste, tevens goed bezochte, editie plaats van het Symposium Rouw & Verlies. ‘Na die zeer zinvolle dag èn positieve evaluatie van de deelnemers, waren we van mening we dat dit symposium een tweede editie verdiende. Daarom zijn we op zoek gegaan naar externe financiering. Die vonden we bij Rabobank Haarlem, Stichting Vrienden van Spaarne Gasthuis, gemeente Haarlem en het Vaillant Fonds”, aldus Linda Frank, coördinator van Stichting Nabestaandenzorg. Deelnemers konden dankzij deze financiële bijdragen en de vrijwillige inzet van beide stichtingen gratis deelnemen.

Sprekers & workshops

Het programma bood ruimte voor diverse plenaire sprekers. Zo sprak Erik Olsman, geestelijk verzorger in Hospice Bardo en universitair docent ethiek aan het LUMC, over zijn rijke ervaring op het gebied van rouw en verlies. Hij gaf de toehoorders handvatten hoe daarmee als professional om te gaan in hun dagelijks werk. Gerty de Klerk, palliatief arts in het Spaarne Gasthuis, ging in op het belang van samenwerking tussen de formele en informele zorg, een belang dat zowel Bretels als Nabestaandenzorg onderstrepen. Daarna volgden workshops waaronder een workshop over kinderen & jongeren, over zingeving, zelfzorg en over rouw op de werkvloer. Peggy van Leeuwen ronde het symposium op indrukwekkende wijze af met een bijdrage van nabestaanden van de MH17. Het geheel stond onder leiding van dagvoorzitter Frénk van der Linden. “Lof voor Freek zoals hij, als betrokken journalist en dagvoorzitter deze middag begeleidde”, aldus Nicky Westerhof, initiatiefneemster van Stichting Bretels.

Belangrijk signaal

Het symposium was binnen drie dagen volledig volgeboekt. Het deelnemersveld was heel breed met mensen uit de sector zorg & welzijn tot uitvaartondernemers en beleidsmakers: iedereen was welkom. “Wij vinden het een belangrijk signaal dat zoveel mensen geïnteresseerd zijn in een inhoudelijk symposium over rouw en verlies. Wij maken ons sterk voor meer aandacht en ruimte voor het delen en overdragen van kennis en ervaring op dit gebied. Daar is dit symposium een prachtig voorbeeld van”, aldus Linda Frank.

 

Over Stichting Nabestaandenzorg

Stichting Nabestaandenzorg is in 2015 opgericht en heeft als doel nabestaanden in de regio Haarlem te adviseren, te ondersteunen en samen te brengen. Dit doet zij in haar existentie als informatiepunt waar nabestaanden terecht kunnen met vragen en zorgen. Bij de stichting werken nazorgconsulenten en vrijwilligers die nabestaanden kunnen bijstaan bij vragen rondom rouw, verlies en nalatenschap.

Stichting Bretels

Stichting Bretels zet zich in voor jonge gezinnen die een ouder verliezen en is een initiatief van de zussen Nicky, Suzanne en Femke Westerhof. De basis van Stichting Bretels ligt in het overlijden van Els, de moeder van de initiatiefnemers, op 46-jarige leeftijd. “Zij leerde ons altijd uit te gaan van het positieve, je schouders eronder te zetten als het even tegen zit, je hart te volgen, te vechten waar je voor staat, zelfstandig te zijn, er het maximale uit te halen en bovenal het leven lief te hebben. Daarom vormen haar levenslessen de basis van Stichting Bretels”, aldus Suzanne Westerhof, een van de initiatiefneemsters.

Wilt u meer informatie Rouw en Verlies, neemt u dan contact op met Linda Frank (06- 51117282) of Nicky Westerhof  (06-41556889) of raadpleeg de siteswww.stichtingbretels.nl en
www.stichting-nabestaandenzorg.nl.  

Jos de Jong

categorieën

Photo by Brett Sayles from Pexels

023 Hoofddorp Economie – Op 11 april worden in Pakhuis de Zwijger de resultaten gepresenteerd van het vierdaagse Atelier Circulaire Werklocaties 2050, dat in februari georganiseerd werd door Architectuur Lokaal, in samenwerking met de provincie Noord-Holland, SADC en SKBN.

Lees meer...

“Laura van Dijk, Mark Gratama en Cyrille Bastiaansen strijden om de Haarlemse Ondernemers Prijs (foto: Noortje Dalhuijsen).”

023 Haarlem Economie - Wie de finale-avond van de Haarlemse Ondernemers Prijs nog wil meemaken, die moet snel zijn. Deze avond mag nu toch echt wel hèt topevenement van het Haarlemse bedrijfsleven genoemd worden. Er worden maandag meer dan 300 gasten in de Lichtfabriek verwacht. Er staan drie topondernemers in de finale, na vijf jaar eindelijk ook weer vrouwelijke finalisten.

Lees meer...

“Supermarkten-ondernemer Masha Vos wordt tijdens de ontbijtsessie geïnterviewd door Rob Wieleman over de juiste route voor werkgevers (foto: Judith Buijze-Cappon).”

023 Hoofddorp Economie - Het komt niet zo vaak voor dat werkgevers samen ontbijten, maar het is een keer gelukt. Het regionale Werkgevers Servicepunt organiseerde in Seinwezen een ontbijtsessie over ‘inclusief werkgeven’. We vinden dat iedereen die kan en wil werken ook een baan moet krijgen. Dat lukt niet iedereen  gemakkelijk en zelfstandig.

Lees meer...

023 Haarlem Cultuur - Op Goede Vrijdag 19 april a.s.  zingt de COV Haarlem net als elk jaar de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach in de Philharmonie van Haarlem. Het is een diepgewortelde traditie van 90 jaar waar de koorleden zeer trots op zijn. En zij niet alleen, getuige de grote schare trouwe bezoekers die jaarlijks het paasweekend willen inluiden met het bijwonen van Bachs meesterwerk.

Lees meer...

023 Hoofddorp Uitgaan - 30 maart organiseert Letz Party voor de derde keer een 30+ Disco & Upbeat Classics Party bij  Fokker Event Center in Hoofddorp (IJweg 1094).

Lees meer...

Boeklancering tegen pesten: 'Krabbetje Kor wil rechtdoor'! 

Het prentenboek van Kim Aukema en Erika Meershoek: ‘Krabbetje Kor wil rechtdoor!’ is uitgegeven in Nederland en België. Het is een interactief boek TEGEN PESTEN.

Lees meer...

Schipholfonds maakt nieuw kunstgras warming-up veld jongste hockeyclub uit de regio mede mogelijk

023 Spaarndam Sport - Op 31 maart aanstaande viert Hockeyclub Spaarndam met een groots evenement dat zij op korte termijn haar complex uitbreidt met een zogenaamd warming-up veld. Dit is een kunstgrasveld ter grootte van ongeveer een derde van een normaal veld, voorzien van een doel en een doelcirkel.

Lees meer...

Foto: Essay 1

023 Zandvoort Sport - Zaterdag 2 maart zal op Circuit Zandvoort de Final 4 worden verreden. De vier uur durende wedstrijd vormt de afsluitende race van het Winter Endurance Kampioenschap 2018-2019.

Lees meer...

Foto's: Jumbo Supermarkten en  Essay Produkties, Chris Schotanus

023 Zandvoort Sport - Op dinsdag 5 februari start de voorverkoop voor de Jumbo Racedagen, ‘driven by Max Verstappen’ die op zaterdag 18 & zondag 19 mei plaatsvinden op Circuit Zandvoort.

Lees meer...

023 Heemstede Politiek - Maurice Harroud en Jos de Jong van 023 Politiek ontvangen deze aflevering burgemeester van Heemstede Astrid Nienhuis. Een levendig gesprek over de achtergrond van de burgemeester, haar persoonlijke motivatie en natuurlijk over Heemstede.

Lees meer...

“De levendige Participatiemarkt van vorig jaar in de bibliotheek in Haarlem (foto: Judith Buijze-Cappon).

023 Haarlem Maatschappij - Op woensdag 3 april is er weer de Participatiemarkt Haarlem. Tussen 11.00 en 15. 00 uur kunnen mensen die zich oriënteren op mee doen in de samenleving terecht in de Bibliotheek Haarlem Schalkwijk. Meer dan 50 organisaties bieden vanuit hun marktkramen een schat aan informatie over activiteiten in de wijken, dagbesteding, vrijwilligerswerk, opleidingen & cursussen en werkstages.

Lees meer...

023 Heemstede Politiek - Maurice Harroud en Jos de Jong van 023 Politiek ontvangen deze aflevering wethouder Nicole Mulder van GroenLinks. Aanbod komt het succes van GroenLinks, thema's als duurzaamheid, participatie en andere verantwoordelijkheden van de Gemeente en de persoonlijke motivatie om in de politiek te gaan. Daarnaast vertelt ze over haar Ambassadeurschap bij Dutch Dream Foundation.

Lees meer...

Nieuwsoverzicht Haarlem

Haarlem

023magazine laatste uitgave

Merchandise NL Magazine