Typography

023 Heemstede Politiek - Inmiddels al ruim dertig jaar is Hans Zwemmer één van de gemeentelijke bodes in Heemstede. “Nog anderhalf jaar tot mijn pensioengerechtigde leeftijd, dan is het klaar.” Wat de belangrijkste taak is van de bode? Na even denken komt het duidelijke antwoord: “Gastheer, dat ben ik. Zoals je thuis gasten ontvangt, zo ontvangen we hier alle bezoekers. Van inloop tot en met de bruidsparen.

In de afgelopen dertig jaar heb ik heel wat bruidsparen mogen ontvangen in het gemeentehuis. Reken maar uit: gemiddeld tussen de 300 á 400 bruiloften per jaar. Dus kan ik met enige zekerheid zeggen dat ik er wel een paar duizend de hand heb mogen schudden.”

Enig rekenwerk leert dat Hans in de loop der tijd zeker 6000 bruidsparen heeft ontvangen. “We werken in een team van 4 bodes, dus zijn de werkzaamheden ook verdeeld. Bruiloften in het weekend verdelen we dus ook. Samen met Adrie Bot, Mieke van der Voort en Bart Boerkamp vormen we het team hier in Heemstede.”

Score Jeans Explosion: 2 topmerk jeans voor 125



Het aanbod van koffie sla ik natuurlijk niet af. In de koffieruimte hangt ook het beeldscherm waar de bodes kunnen zien welke vergaderruimte of zaal in gebruik is of wat er nog in de planning staat. “Hier zien we dagelijks welke ruimte we moeten klaarzetten. De ene keer een vergadering, dan een bijeenkomst of dan weer een evenement. In bijna alle gevallen dient er koffie bij geserveerd te worden. Ik vind zelf dat de bodes bij elke bijeenkomst zelf de koffie moeten serveren. Zo houden we het netjes en zijn de mensen even afgeleid. Kunnen ze tussendoor ook even snel vragen hoe het bijvoorbeeld bij Ajax staat...”, knipoogt Hans.

Bode bij de gemeente Heemstede is niet bepaald een 9–5 baan. “We werken ook vaak ’s avonds en in de weekenden. We hebben twee ochtenden in de week dat we elkaar allemaal even treffen, verder zijn de werktijden gelijk verdeeld in een rooster.”

Wat doen jullie, behalve de rol van gastheer en –vrouw vervullen, allemaal nog meer?

“Jeetje, eigenlijk best heel veel. We zijn naar iedereen in het gebouw, van burgemeester en wethouders tot en met alle ambtenaren, een soort van facilitaire dienst. In alle opzichten. Van het bijhouden van de kantoorvoorraden, van pennen tot printertoner, tot af en toe het bewust afleiden van iemand die zichtbaar met iets zit te worstelen. Dan geef ik bijvoorbeeld een klap op de tafel, dan is de persoon in kwestie even uit zijn concentratie, maak ik een grap of opmerking en dan zie ik dat de ban is gebroken. Kunnen ze weer verder. We verzorgen alle mailingen die de deur uit moeten. Van te voren wordt overlegd hoe en wat, hoeveel het er zijn en hoe het moet worden aangeleverd. Daarnaast verzorgen we ook veel drukwerk. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de gemeente Bloemendaal. Dat is een flinke kluif werk, maar ook leuk. We rijden een dagelijkse postronde, waaronder het gemeentehuis Bloemendaal, loket Bloemendaal, kinderboerderij het Molentje en een paar keer per week ook de gemeentewerf. En we verzorgen natuurlijk ook de binnenkomende post via de postbakken voor alle werknemers.”

Hoeveel burgemeesters heb jij in jouw loopbaan meegemaakt? En wethouders?

“Jeetje zeg… Van de wethouders ben ik de tel kwijtgeraakt. Er zijn best wel wat colleges voorbij gekomen in de afgelopen dertig jaar. Maar ik ben nu met mijn vijfde burgemeester bezig. Onlangs is de eerste burgemeester die ik hier meemaakte, Oscar van den Bosch, overleden. Daar kon ik het echt heel erg goed mee vinden. We zijn nog op zijn uitvaart geweest. Eigenlijk kon ik het prima vinden met alle burgemeesters. De voorlaatste, Marianne Heeremans, was ook een fantastisch mens. Uitermate vriendelijk en altijd tijd als we haar nodig hadden. Ze zwaaide vorig jaar af omdat ze de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. Overigens ook de gemeentesecretaris, Willem van den Berg. Maar die is nu gemeentesecretaris in Zandvoort geworden. Ook met Willem was het fijn werken.”

En hoe verhoudt de nieuwe burgemeester, Astrid Nienhuis, zich tot jullie?

“Astrid Nienhuis is een verhaal apart. Ik was op haar inauguratiefeestje, waar ze het natuurlijk erg druk had om met iedereen te praten. Op een gegeven moment trok ik de stoute schoenen aan en dook ik even tussendoor om mezelf voor te stellen. Ze reageerde van ‘Ah, jij bent de bode? Dan ben jij de belangrijkste man hier!’ en ze sloeg vervolgens een arm om me heen. Ze is een bijzonder empathische vrouw en joviaal in de omgang. Dat maakt haar wel tot een bijzondere bestuurder.”

De bodes van de gemeente Heemstede vallen wellicht niet altijd op, echter zijn zij een soort van Heemsteedse wonderolie waar de gemeentelijke machine op draait. Altijd achter de schermen en op de achtergrond, maar dat maakt ze niet minder belangrijk.

Onno van Middelkoop

 

 

023 Haarlem en verre omgeving - Als schoonmaakbedrijf zijn wij ons bewust van de impact die wij hebben op het milieu. Dat is ook de reden dat we duurzaamheid in elke vezel van ons bedrijf hebben geïmplementeerd.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving - In Haarlem, met haar charmante historische gebouwen en schilderachtige grachten, is het opsporen van lekken een taak die je best overlaat aan een professionele lekdetectie specialist uit Haarlem.

Lees meer...

Zoekt u een zakelijke lening voor uw MKB-onderneming? Ontdek dan de opties voor een zakelijke lening. Is deze lening om uw voorraad te vergroten? Of uw digitale aanwezigheid te versterken? Of om op een andere wijze te expanderen? Bij MKB Krediet Nederland kunt u al een zakelijke lening krijgen vanaf € 25.000. Het aanvragen van deze zakelijke lening verloopt gemakkelijk online via de website van MKB Krediet Nederland.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving - De Haarlemse Menno is een heuse Youtube ster met bijna 40 miljoen views inmiddels.  Menno heeft jarenlang als wiskunde docent gewerkt op het Ichthus Lyceum in Driehuis.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, natuur - De biologische lentemarkt in de Kweektuin is vanaf nu onderdeel van het Springer Festival, met allerlei workshops, lezingen en activiteiten. En gratis tuinadvies!

Lees meer...

“Het geheel vernieuwde restaurant De Kloosterkeuken (foto: Adam van Noort).” - 023 Haarlem en verre omgeving, Restaurants, uit eten - Twee leerwerkrestaurants in Haarlem gaan vanaf de zomerperiode samen verder.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Sport, fietsen, evenementen - Interesse in de geschiedenis van Spaarndam en omgeving? Doe dan mee met deze fietstocht. Deze loopt over een afwisselende route door een stuk van Spaarnwoude dat van historische betekenis is.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Fietsen, evenementen, sport, uitgaan - Wandelen door het open gebied aan de grens van Haarlem tussen stad en duin, waar vroeger het groente- en bloembollenteeltgebied van Haarlem was, en door het bos van Duinvliet.

Lees meer...

023Magazine, Lifestyle & Gezondheid - Immunity is een poederdrank verrijkt met vitamines. Een combinatie van acerola-, druivenpit-, Ginseng-, resveratrol- en gemberextract, zwarte bessen- en zwarte wortelpoeder, gezoet met kokosbloesemsuiker.

Lees meer...

023 Heemstede, Politiek, gemeente Heemstede - Op 29 februari 2024 zal Karen Millenaar door de gemeenteraad benoemd worden als nieuwe griffier van de gemeenteraad van Heemstede.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omstreken Maatschappij, hulp, voedselhulp - Er komen 2 Voedselbank inleverpunten bij in Haarlem-Noord en Spaarndam. De twee kerken waar dit vanaf 1 december kan, doen mee aan de actie ‘Samen tegen armoede’.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving, Maatschappij - Klimaatverandering, opwarming, duurzaamheid: onderwerpen die niet weg te denken zijn uit het nieuws. Zuinig zijn met materialen en de natuur is nodig om het voor onze kinderen en generaties daarna nog een beetje leefbaar te houden. Voelen de bewoners van Schalkwijk zich hierbij betrokken?

Lees meer...

023magazine.nl geprint

Vitamines & Supplementen & Gewicht

023 Nieuws