Typography

023 Heemstede/Bloemendaal Politiek -  Heemstede en Bloemendaal hebben samen hun automatisering verbeterd, maar de aansturing moet beter. Dit concluderen de rekenkamercommissies van beide gemeenten die hier gezamenlijk onderzoek naar deden.

Toen Bloemendaal en Heemstede in 2015 gingen samenwerken op het gebied van de ICT, wilden zij de kwetsbaarheid van hun ICT-systemen verminderen, de 24/7 bereikbaarheid en de kwaliteit van de interne en externe dienstverlening verbeteren.  Volgens de rekenkamercommissies hebben de ambtelijke diensten hard gewerkt, maar hebben de gemeenten verzuimd om duidelijk meetbare doelen vast te stellen voor een belangrijk onderdeel van de ICT: de aanschaf en het gebruik van software. Daardoor is niet duidelijk of de verbetering ook voldoende was, mede gezien de bedragen die de gemeenten er jaarlijks aan uitgeven. Zij vinden dat de gemeenteraden en gemeentebesturen daar meer bovenop moeten gaan zitten. Ook plaatsen de rekenkamercommissies kanttekeningen bij de voorwaarde die de gemeenteraden hebben gesteld dat de samenwerking altijd weer “ontvlochten” moet kunnen worden.

 

Gemeenten zijn goed op weg met de automatisering

De snelle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, richtlijnen van het Rijk en nieuwe eisen, bijvoorbeeld op het gebied van de beveiliging van data, deden de gemeenten in 2014 ertoe besluiten om de krachten te bundelen. Allereerst werden de aanschaf en het beheer van computers in één gezamenlijke organisatie ondergebracht. Na een moeizame start besloten de gemeenten om de aanschaf en het beheer van computer uit te besteden. De rekenkamercommissies concluderen dat de uitbesteding goed is aangepakt.  Er zijn stappen gezet op het gebied van beschikbaarheid van de systemen zodat de ambtenaren er altijd en overal gebruik van kunnen maken en ook de beveiliging is verbeterd. Maar zij hebben wel zorgen over het vervolg. Het komt er nu op aan dat de gemeenten ervoor gaan zorgen dat de partij aan wie zij de aanschaf en het beheer van de computers hebben uitbesteed goed werk levert en blijft leveren.  

 

Kosten hoog en zorgen over de aansturing

Uit een vergelijkend onderzoek blijkt dat Bloemendaal en Heemstede per inwoner ongeveer 15% meer uitgeven aan de ICT dan gemiddeld bij andere gemeenten. De gemeenten verklaren dit door er op te wijzen dat zij voor de automatisering nog tijdelijk extra mensen in dienst hebben, maar de rekenkamers vinden dat dit de hoge kosten onvoldoende verklaart. Zij wijzen erop dat de informatievoorziening aan de raden te versnipperd is en dat de raden - mede daardoor - nauwelijks gestuurd hebben op de zogenaamde informatisering. Daarmee wordt bedoeld de interne en externe informatievoorziening door middel van software, de benutting van de systemen en gegevens. Hier wordt jaarlijks meer dan drie miljoen euro aan besteed (van de in totaal bijna zes miljoen voor de ICT). De rekenkamercommissies adviseren de gemeenten voor de informatisering een toekomstgericht beleidsplan met concrete doelen en mijlpalen op te stellen en om stevig te gaan sturen op de uitvoering daarvan.

 

Nu doorpakken bij de samenwerking

De rekenkamercommissies stellen dat de gemeenten voldoen aan de voorwaarde die beide gemeenteraden in 2015 hebben gesteld dat de samenwerking altijd weer verbroken (“ontvlochten”) moet kunnen worden, maar zij voegen er aan toe dat de gemeenten dan voor hoge kosten komen te

staan. De gemeenten zouden er beter aan doen om nu echt te kiezen voor de samenwerking zodat deze ook efficiënter dan nu kan worden georganiseerd.      

 

Inlichtingen over het onderzoek zijn te krijgen bij:

De heer Ir. J.J. Bakker (rapporteur namens de beide RKC’s), tel. 06 48 13 24 11

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

categorieën

Afscheidslunch keurig op 1,5 meter afstand met o.a. Rogier Leegwater (links) en Manon van Huik (tweede van links) (foto: Werkdag).

Lees meer...

023 Cruquius Economie, duurzaamheid, educatie - Twaalf statushouders gaan een opleiding tot kapper afronden. Zij lopen nu stage en doen daarna examen voor een certificaat.

Lees meer...

Zwerfafvalactivist Steef de Ruijter en NMCX introduceren ‘Maak miniverschil’ in winkelgebieden  Haarlemmermeer

Lees meer...

Houten kop en wieken op 6 november naar werkplaats Oterleek

Lees meer...

Wie dicht de stad?

Lees meer...

023 Heemstede Cultuur - Zeer waarschijnlijk krijgt de Nicolaas Beets-school, nu gehuisvest aan de Sportparklaan, een nieuwe toekomst. De school verhuist naar het Seinterrein op de voormalige buitenplaats Meer en Bosch en betrekt dan het Dr. A.M. Lorentz de Haas Laboratorium.

Lees meer...

Politie dreigt met boete van 140 euro

Lees meer...

023 Heemstede Sport - Na een moeilijke paar maanden krabbelt de maatschappij weer op. Ik hoop oprecht dat u bespaart bent gebleven van ongelukken als gevolg van het virus en dat u zowel zakelijk als privé in goede gezondheid het leven verder kunt vervolgen.

Lees meer...

023 Lifestyle en Gezondheid – We weten het allemaal, water drinken is gezond! Om die reden heeft Haarlem maar liefst 11 watertappunten , waar je gratis je flesje of bidon kunt vullen.

Lees meer...

023 Haarlem Politiek & Maatschappij - Op 4 mei herdenken we in heel Nederland verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Wat dood- en doodzonde dat 75 jaar bevrijding zonder publiek moet worden herdacht omdat het coronavirus overal roet in het eten gooit.

Lees meer...

We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen
023 Heemstede Politiek/Maatschappij - Op 4 en 5 mei herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid. Dit doen we, als gevolg van de coronacrisis, grotendeels thuis. Iedereen kan vanuit huis meedoen aan de herdenking en viering.

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Maatschappij - De Heemsteedse scoutinggroepen Graaf Bernadotte, St. Pachalis Baylon en WABO organiseren dit jaar tijdens Dodenherdenking een speciale actie waardoor iedere inwoner van Heemstede zich toch verbonden voelt tijdens de twee minuten stilte. De scoutinggroepen laten onder de noemer #herdenkingssteentjes iedereen een herdenkingssteentje in de wijk leggen die de scouts bij het herdenkingsmonument aan de Vrijheidsdreef samenbrengen.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

023 Nieuws