Typography

023 Hoofddorp Maatschappij/Duurzaamheid/Milieu – Met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MV)) als uitgangspunt verzamelden veertig KLM-medewerkers onlangs een forse berg zwerfafval (meer dan 2550 stuks) op het Mysteryland Festivalterrein nabij Hoofddorp.

In totaal zijn er deze week ca 200 vrijwilligers van KLM actief met het in kaart brengen en opruimen van zwerfafval.

‘NMCX Centrum voor Duurzaamheid’, hèt centrum voor Duurzaamheid in de Haarlemmermeer,  maakt het zwerfafval vervolgens visueel met behulp van het nieuwe digitale project ‘Wastelab’, waarbij extrapolatie van data, die door burgers wordt verzameld, indicaties geven bij het voorspellen van onder andere afvalstromen.

De KLM-medewerkers helpen deze week niet alleen het afval opruimen, maar registreren ook het soort afval en de locatie van het gevonden zwerfafval en dragen zodoende bij aan een toekomstige efficiënte afvalbestrijding. Virgil Bawits, projectleider bij NMCX verduidelijkt: "Door data te verzamelen met inwoners, bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties, begrijpen we beter wat er ligt, hoeveel er ligt en wat de bron is. Met die informatie kunnen we zwerfafval efficiënter te lijf gaan. Op deze manier helpen we nu al verschillende gemeenten om zwerfafval beter te bestrijden, nauwkeuriger te voorspellen en efficiënter op te ruimen.”


Big data en inzicht gedrag van vervuilers

Het project WasteLab bestaat onder meer uit het toepassen van digitale technieken waarmee NMCX zwerfafval - zowel online als offline - visueel maakt. Het doel op lange termijn is het voorspellen van hotspots en de beweging van (plastic) zwerfafval in steden en vooral ook de (omliggende) natuur. Aan de hand van big data kan in de toekomst wellicht het gedrag van vervuilers worden voorspeld.


Effectiviteit

NMCX verwacht dat de toename van beschikbare data, gemeenten helpt om nauwkeuriger te voorspellen waar (plastic) zwerfafval zich ophoopt. Hierdoor kan (plastic) zwerfafval efficiënter machinaal worden verwijderd en afvalcontainers effectiever geplaatst. Ook kunnen  schoonmaakroutes slimmer worden uitgestippeld. Zo kunnen gemeenten het resultaat van hun opruimactiviteiten maximaliseren en de CO2-uitstoot van het schoonmaakproces verminderen.


Bijdragen aan een schoner milieu

"Door data duurzaam in te zetten voor het digitaliseren van zwerfafval ontstaat er een door mensen achtergelaten digitaal spoor. Als je data vervolgens visueel maakt en ook deelt, kunnen inwoners zelf ook betere beslissingen nemen wat zij kunnen doen om zwerfafval te voorkomen. Het digitaal in beeld brengen zorgt er op die manier voor dat inwoners op hun eigen manier bijdragen aan een schonere leefomgeving en natuurgebieden. Ook gemeenten kunnen op een heel andere manier nadenken over oplossingen en participatie. Overigens onderzoekt NMCX hoe je burgerdata ook op andere duurzame onderwerpen kunt inzetten. Denk aan locaties met hittestress, luchtvervuiling of wateroverlast. Juist die participatie is waar NMCX voor staat”, aldus Arjanne Lagendijk, directeur bij NMCX.


Over NMCX
NMCX Centrum voor Duurzaamheid is een onafhankelijke stichting die zich in de ruime regio van de Haarlemmermeer in samenwerking met bewoners, scholen en diverse organisaties belangeloos inzet voor verduurzamingvan de woon-, werk- en leefomgeving. NMCX pakt duurzaamheidsthema’s op een positieve manier op, inspireert, is open en vooral praktisch; iedereen kan immers iets doen! De stichting houdt zich bezig met natuur en milieu, maar ook met energiebesparing en -opwekking, grondstoffen, water en duurzaam consumeren. Verder stimuleert en inspireert zij de circulaire economie en bevordert een duurzame leefstijl! NMCX Centrum voor Duurzaamheid is per 01-01-2018 door de Belastingdienst aangewezen als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Wilt u meer weten? Raadpleeg danwww.nmcx.nl.

categorieën

023 Haarlem Economie en Duurzaamheid - De geplande Beursvloer Haarlem op 18 juni in de Philharmonie kan helaas niet doorgaan vanwege de corona crisis. Uiteraard zijn wij creatief aan de slag gegaan om het matchen toch mogelijk te maken.  
Op dinsdag 19 mei lanceert Bedrijf & Samenleving de Digitale Beursvloer onder de naam: Help Haarlem Helpen.nl 

Lees meer...

023 Heemstede Economie & Duurzaamheid - De actie #supportyourlocalsNL waarbij lokale winkeliers, restaurants en voedselproducenten samen een vuist maken tegen het coronavirus is een groot succes in Heemstede.

Lees meer...

023  Haarlem Economie & Duurzaamheid - Sinds kort staat er een aantal bijzondere verkeersborden in het Kenaupark. Op de achterkant zitten 3D geprinte vogelhuizen en insectenhotels verwerkt in het ophangsysteem.

Lees meer...

023 Bloemendaal Cultuur & Uitgaan - In de adembenemende natuur van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en op steenworp afstand van Amsterdam, Haarlem, Bloemendaal aan Zee en Zandvoort ligt het schitterende 4-sterren Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord.

Lees meer...

Deel 2/2

Klik hier voor deel 1

Verzamelaar van wapens, kunst en boeken

‘Ridder Hadrianus Pauw, Heer van Heemstede, is onder geleerden en belangstellenden bekend om zijn beroemde bibliotheek, die de reputatie heeft één van de meest opmerkelijke in Europa te zijn om zijn verscheidenheid aan gedrukte boeken’. Aldus de Franse priester Louis Jacob in zijn ‘Traité des plus belles bibliothèques’ uit 1644.

Lees meer...

023 Haarlem Uitgaan - Op 5 mei 2020 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog in ons land 75 jaar geleden tot een einde kwam. Hoewel Bevrijdingspop 2020 niet doorgaat, wil de organisatie dit bijzondere moment toch niet helemaal geruisloos voorbij laten gaan.

Lees meer...

(door Coen van den Heuvel - Voorzitter Jeugdcommissie)

Lees meer...

Door Dirk Jan Rutgers, Voorzitter Koninklijke HFC

Lees meer...

Prorail is klaar voor de afgelaste Dutch Grand Prix van 3 mei.

023 Zandvoort Sport - De laatste werkzaamheden aan het spoor tussen Amsterdam en Zandvoort en de inherente aanpassingen aan het station Zandvoort zijn voltooid.

Lees meer...

023 Haarlem Politiek & Maatschappij - Op 4 mei herdenken we in heel Nederland verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Wat dood- en doodzonde dat 75 jaar bevrijding zonder publiek moet worden herdacht omdat het coronavirus overal roet in het eten gooit.

Lees meer...

We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen
023 Heemstede Politiek/Maatschappij - Op 4 en 5 mei herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid. Dit doen we, als gevolg van de coronacrisis, grotendeels thuis. Iedereen kan vanuit huis meedoen aan de herdenking en viering.

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Maatschappij - De Heemsteedse scoutinggroepen Graaf Bernadotte, St. Pachalis Baylon en WABO organiseren dit jaar tijdens Dodenherdenking een speciale actie waardoor iedere inwoner van Heemstede zich toch verbonden voelt tijdens de twee minuten stilte. De scoutinggroepen laten onder de noemer #herdenkingssteentjes iedereen een herdenkingssteentje in de wijk leggen die de scouts bij het herdenkingsmonument aan de Vrijheidsdreef samenbrengen.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

023 Nieuws