Typography

023 Hoofddorp Maatschappij/Duurzaamheid/Milieu – Met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MV)) als uitgangspunt verzamelden veertig KLM-medewerkers onlangs een forse berg zwerfafval (meer dan 2550 stuks) op het Mysteryland Festivalterrein nabij Hoofddorp.

In totaal zijn er deze week ca 200 vrijwilligers van KLM actief met het in kaart brengen en opruimen van zwerfafval.

‘NMCX Centrum voor Duurzaamheid’, hèt centrum voor Duurzaamheid in de Haarlemmermeer,  maakt het zwerfafval vervolgens visueel met behulp van het nieuwe digitale project ‘Wastelab’, waarbij extrapolatie van data, die door burgers wordt verzameld, indicaties geven bij het voorspellen van onder andere afvalstromen.

De KLM-medewerkers helpen deze week niet alleen het afval opruimen, maar registreren ook het soort afval en de locatie van het gevonden zwerfafval en dragen zodoende bij aan een toekomstige efficiënte afvalbestrijding. Virgil Bawits, projectleider bij NMCX verduidelijkt: "Door data te verzamelen met inwoners, bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties, begrijpen we beter wat er ligt, hoeveel er ligt en wat de bron is. Met die informatie kunnen we zwerfafval efficiënter te lijf gaan. Op deze manier helpen we nu al verschillende gemeenten om zwerfafval beter te bestrijden, nauwkeuriger te voorspellen en efficiënter op te ruimen.”


Big data en inzicht gedrag van vervuilers

Het project WasteLab bestaat onder meer uit het toepassen van digitale technieken waarmee NMCX zwerfafval - zowel online als offline - visueel maakt. Het doel op lange termijn is het voorspellen van hotspots en de beweging van (plastic) zwerfafval in steden en vooral ook de (omliggende) natuur. Aan de hand van big data kan in de toekomst wellicht het gedrag van vervuilers worden voorspeld.


Effectiviteit

NMCX verwacht dat de toename van beschikbare data, gemeenten helpt om nauwkeuriger te voorspellen waar (plastic) zwerfafval zich ophoopt. Hierdoor kan (plastic) zwerfafval efficiënter machinaal worden verwijderd en afvalcontainers effectiever geplaatst. Ook kunnen  schoonmaakroutes slimmer worden uitgestippeld. Zo kunnen gemeenten het resultaat van hun opruimactiviteiten maximaliseren en de CO2-uitstoot van het schoonmaakproces verminderen.


Bijdragen aan een schoner milieu

"Door data duurzaam in te zetten voor het digitaliseren van zwerfafval ontstaat er een door mensen achtergelaten digitaal spoor. Als je data vervolgens visueel maakt en ook deelt, kunnen inwoners zelf ook betere beslissingen nemen wat zij kunnen doen om zwerfafval te voorkomen. Het digitaal in beeld brengen zorgt er op die manier voor dat inwoners op hun eigen manier bijdragen aan een schonere leefomgeving en natuurgebieden. Ook gemeenten kunnen op een heel andere manier nadenken over oplossingen en participatie. Overigens onderzoekt NMCX hoe je burgerdata ook op andere duurzame onderwerpen kunt inzetten. Denk aan locaties met hittestress, luchtvervuiling of wateroverlast. Juist die participatie is waar NMCX voor staat”, aldus Arjanne Lagendijk, directeur bij NMCX.


Over NMCX
NMCX Centrum voor Duurzaamheid is een onafhankelijke stichting die zich in de ruime regio van de Haarlemmermeer in samenwerking met bewoners, scholen en diverse organisaties belangeloos inzet voor verduurzamingvan de woon-, werk- en leefomgeving. NMCX pakt duurzaamheidsthema’s op een positieve manier op, inspireert, is open en vooral praktisch; iedereen kan immers iets doen! De stichting houdt zich bezig met natuur en milieu, maar ook met energiebesparing en -opwekking, grondstoffen, water en duurzaam consumeren. Verder stimuleert en inspireert zij de circulaire economie en bevordert een duurzame leefstijl! NMCX Centrum voor Duurzaamheid is per 01-01-2018 door de Belastingdienst aangewezen als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Wilt u meer weten? Raadpleeg danwww.nmcx.nl.

023 Haarlem en verre omgeving - Als schoonmaakbedrijf zijn wij ons bewust van de impact die wij hebben op het milieu. Dat is ook de reden dat we duurzaamheid in elke vezel van ons bedrijf hebben geïmplementeerd.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving - In Haarlem, met haar charmante historische gebouwen en schilderachtige grachten, is het opsporen van lekken een taak die je best overlaat aan een professionele lekdetectie specialist uit Haarlem.

Lees meer...

Zoekt u een zakelijke lening voor uw MKB-onderneming? Ontdek dan de opties voor een zakelijke lening. Is deze lening om uw voorraad te vergroten? Of uw digitale aanwezigheid te versterken? Of om op een andere wijze te expanderen? Bij MKB Krediet Nederland kunt u al een zakelijke lening krijgen vanaf € 25.000. Het aanvragen van deze zakelijke lening verloopt gemakkelijk online via de website van MKB Krediet Nederland.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving - De Haarlemse Menno is een heuse Youtube ster met bijna 40 miljoen views inmiddels.  Menno heeft jarenlang als wiskunde docent gewerkt op het Ichthus Lyceum in Driehuis.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, natuur - De biologische lentemarkt in de Kweektuin is vanaf nu onderdeel van het Springer Festival, met allerlei workshops, lezingen en activiteiten. En gratis tuinadvies!

Lees meer...

“Het geheel vernieuwde restaurant De Kloosterkeuken (foto: Adam van Noort).” - 023 Haarlem en verre omgeving, Restaurants, uit eten - Twee leerwerkrestaurants in Haarlem gaan vanaf de zomerperiode samen verder.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Sport, fietsen, evenementen - Interesse in de geschiedenis van Spaarndam en omgeving? Doe dan mee met deze fietstocht. Deze loopt over een afwisselende route door een stuk van Spaarnwoude dat van historische betekenis is.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Fietsen, evenementen, sport, uitgaan - Wandelen door het open gebied aan de grens van Haarlem tussen stad en duin, waar vroeger het groente- en bloembollenteeltgebied van Haarlem was, en door het bos van Duinvliet.

Lees meer...

023Magazine, Lifestyle & Gezondheid - Immunity is een poederdrank verrijkt met vitamines. Een combinatie van acerola-, druivenpit-, Ginseng-, resveratrol- en gemberextract, zwarte bessen- en zwarte wortelpoeder, gezoet met kokosbloesemsuiker.

Lees meer...

023 Heemstede, Politiek, gemeente Heemstede - Op 29 februari 2024 zal Karen Millenaar door de gemeenteraad benoemd worden als nieuwe griffier van de gemeenteraad van Heemstede.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omstreken Maatschappij, hulp, voedselhulp - Er komen 2 Voedselbank inleverpunten bij in Haarlem-Noord en Spaarndam. De twee kerken waar dit vanaf 1 december kan, doen mee aan de actie ‘Samen tegen armoede’.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving, Maatschappij - Klimaatverandering, opwarming, duurzaamheid: onderwerpen die niet weg te denken zijn uit het nieuws. Zuinig zijn met materialen en de natuur is nodig om het voor onze kinderen en generaties daarna nog een beetje leefbaar te houden. Voelen de bewoners van Schalkwijk zich hierbij betrokken?

Lees meer...

023magazine.nl geprint

Vitamines & Supplementen & Gewicht

023 Nieuws