Typography

Column Natascha Beets - De zomer is al weer over zijn hoogtepunt heen, het licht verandert naar een zacht nazomergoud en de vruchten en zaden rijpen aan de bomen en struiken. Heb je je verheugd op je vakantie die net voorbij is? Of verheug je je op een vakantie die komt? Verheug je je eigenlijk ook wel eens spontaan….?

Column Natascha Beets - De zomer is al weer over zijn hoogtepunt heen, het licht verandert naar een zacht nazomergoud en de vruchten en zaden rijpen aan de bomen en struiken. Heb je je verheugd op je vakantie die net voorbij is? Of verheug je je op een vakantie die komt? Verheug je je eigenlijk ook wel eens spontaan….?

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die zich ergens goed op kunnen verheugen, over het algemeen gelukkiger zijn dan de mensen die dat minder doen. Ik weet niet meer wat het percentage is maar je kunt je hier vast wel iets bij voorstellen. Je ervaart het leven nu eenmaal anders als je je ergens op verheugt, dan wanneer je je zorgen maakt over iets wat komen gaat. Je kunt het nieuwe ervaren als een spannende uitdaging of er van te voren problemen in zien. Het 'verheugen op' blijkt een aantoonbaar gelukkig makende werking te hebben. Bovendien hebben mensen die zich verheugen ook een groter probleemoplossend vermogen; zij gaan immers creatiever om met tegenslagen. Dus mocht je de vakantie nog tegoed hebben, verheug je er vooral op!

Onlangs las ik in het boek 'Karlik' van schrijfster Ursula Burkhard een prachtige zin: “Ga zitten, wij willen ons verheugen.” Ursula Burkhard is een blinde vrouw die al vanaf haar kindertijd de natuur op een andere manier ervaart. Zij communiceert met de natuur via natuurwezens. Of je daar nu in gelooft of niet, ik vond deze zin prachtig. Het kan zijn dat het niet helemaal juist is vertaald en dat het een Germanisme betreft maar desalniettemin blijft het een schitterende en uitnodigende frase.

Het boekje vervolgt: “Zich verheugen is voor elementenwezens een belangrijke bezigheid. Wij geven ons dan over aan een gevoel van dankbaarheid voor alles wat er op de wereld al goed en waar en mooi is... Ik heb ook aan diverse mensen de raad gegeven rustig te gaan zitten en zich 'te verheugen'. Vaak was het antwoord: ‘Voor zoiets heb ik geen tijd.’” Burkhard vervolgt: "Mensen hebben de tijd om zich te ergeren, of lang over iets of iemand te mopperen. Dus dan hebben ze ook tijd om zich te verheugen."

Dit lijkt me een zeer wijze raad. De tijd nemen om je te verheugen in al die dingen die mooi, goed en waar zijn in je leven. Doe je dat wel eens? Het gaat verder dan dankbaarheid, waarvan overigens ook is aangetoond dat je er gelukkiger van wordt. Het verheugen geeft vreugde aan alles wat je doet en aan alles wat er is. Als je je verheugt, werk je met plezier, heb je lol in het samenzijn en geniet je van alles wat er is; de lekkere groenten op je bord, de mooie bloemen in de tuin, het veilige dak boven je hoofd. Je ademt vreugde en je geniet van de vitaliteit van het leven. Het is daarom zinvol om jezelf de tijd te gunnen je zo maar eens te verheugen en te bedenken wat er allemaal al mooi, goed en waar is in je leven. Geloof het of niet, na het nadenken over het verheugen kom ik dit tegen op een kaart: “Bemin en adem langzaam, diep en vol vreugde het leven in!” Zeker weten dat je daar gelukkiger van wordt!