Typography

023 Haarlem Cultuur - In de aanloop naar het 775-jarige bestaan van de stad Haarlem in 2020 is een initiatiefgroep opgestaan om de viering van de stadsrechten jaarlijks een stukje uitgebreider te vieren. Van 23 tot en met 25 november a.s. viert Haarlem 773 jaar stadsrechten in een heus festivalweekend.

Bij veel Haarlemmers ligt Haarlem 750 jaar nog goed in het geheugen. In 1995 stond de stad bol van activiteiten om de verjaardag van de stad te vieren. Jopen Bier is hier toentertijd speciaal voor opgericht, het Haarlemse bier viert in 2019 haar 25-jarig bestaan. Ook waren er op de Grote Markt ridderspelen, een theaterstuk en vele andere festiviteiten. Om dat te evenaren is de initiatiefgroep Verjaardag van Haarlem opgericht. Een groepje enthousiasme Haarlemmers die dit jaar al begonnen is om de activiteiten voor de inwoners van de stad wat uit te breiden in vergelijking met vorige jaren.

Bereken je premie - ZorgDirect 

Oude perkament in te zien

Op 23 november 1245 werd Haarlem een stad. Graaf Willem II van Holland verleende aan de inwoners van Haarlem een akte waarin allerlei rechten en plichten van de Haarlemmers ten opzichte van de landsheer, de graaf, waren vastgelegd. In het Noord-Hollands Archief is het eeuwenoude perkamenten stadsrecht uit 1245 die dag te bezichtigen.

Naast de jaarlijkse tekenwedstrijd voor scholen en het taart eten is er een programma opgesteld voor iedereen die geïnteresseerd is in Haarlem en haar geschiedenis. Zo is er een pub quiz in het Noord-Hollands Archief en taart eten. Dichter George Moorman van uitgeverij De Zingende Zaag overhandigt aan Lieuwe Zoodsma en Ann Demeester het eerste exemplaar van de bundel met beeldgedichten ‘Een Frisse Blik’ op het stadsrecht en op de kunst en cultuur in Haarlem.

Escape room en ridders in Haarlem

Op vrijdag 23 november is er op de binnenplaats van het stadhuis aan de Grote Markt een ridder kampement, waar de Compagnie van Brederode laat zien hoe mensen vroeger leefden en werkten. Op zaterdag 24 november is er in het Archeologisch Museum aan de Grote Markt ‘Escape Game Haarlem Heist’, waar een kluis gekraakt dient te worden. Ook zijn er op zaterdag verschillende stadswandelingen door middeleeuws Haarlem. Het festivalweekend wordt afgesloten met het Verhalen Festival op zondag 25 november op en rondom de Grote Markt. Tijdens het Verhalen festival staan verhalen en figuren centraal uit de tijd van het beleg van Haarlem (1572-1573). Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog tussen de Nederlanden en Spanje begon. En in het Archeologisch Museum is de gratis workshop ‘Tot op het bot’. Ook de Hoofdwacht aan de Grote Markt is die dag open.

Het volledige programma is te zien op de Facebookpagina Verjaardag van Haarlem.

categorieën

023 Heemstede Economie Duurzaamheid - Op zaterdag 11 mei wordt tijdens de Van Streek markt bij De Dinkelhoeve aan de Herenweg 61 de eerste oogst oesterzwammen van HeemSteeds Gezwam gepresenteerd. Deze oesterzwammen zijn gekweekt op koffiedik ingezameld bij Heemsteedse ondernemers en organisaties.

Lees meer...

Stapels visitekaartjes gingen mee en er kwamen nieuwe contacten en afspraken voor terug. Drie Haarlemse professionals vertellen over hun werkbezoek met burgemeester Jos Wienen en wethouder Marie-Thérèse Meijs aan Harlem in New York.


023 Haarlem Economie - Harlem werd in de zeventiende eeuw gesticht als Nieuw-Haarlem, dus de connectie met onze stad is eeuwenoud. De traditie van uitwisseling begon drie jaar geleden met Nederlandse start-ups. In 2017 volgde een werkbezoek van de gemeente Haarlem aan Harlem.

Lees meer...

Photo by Brett Sayles from Pexels

023 Hoofddorp Economie – Op 11 april worden in Pakhuis de Zwijger de resultaten gepresenteerd van het vierdaagse Atelier Circulaire Werklocaties 2050, dat in februari georganiseerd werd door Architectuur Lokaal, in samenwerking met de provincie Noord-Holland, SADC en SKBN.

Lees meer...

Weekend van de Begraafplaats van 24 t/m 26 mei

023 Heemstede Cultuur - Van 24 t/m 26 mei worden tijdens het Weekend van de Begraafplaats landelijk activiteiten georganiseerd op verschillende begraafplaatsen door het hele land. Begraafplaatsen zijn prachtige en bijzondere plekken die meer aandacht zouden moeten krijgen.

Lees meer...

023 Zandvoort Cultuur – Het is al weer de achtste keer dat Zandvoort dit jaar het Europees Kampioenschap Zandsculpturen organiseert. Dit jaar staat het festijn in het teken van ‘75 jaar Vrijheid’. Zes Europese kunstenaars beginnen vanaf 8 juli a.s. met het maken van zes vrijheidsmonumenten van zand.

Lees meer...

Foto: Ewoud Koster

023 Haarlem Uitgaan - Uitgerekend op de dag dat de bekerfinale voetbal werd gespeeld en een koude, natte dag was voorspeld, werd het feest van de vrijheid gevierd in Haarlem. Desondanks werd Bevrijdingspop 2019 een drukke, gezellige editie waarbij het droog bleef en de zon zich zelfs flink liet zien.

Lees meer...

Schipholfonds maakt nieuw kunstgras warming-up veld jongste hockeyclub uit de regio mede mogelijk

023 Spaarndam Sport - Op 31 maart aanstaande viert Hockeyclub Spaarndam met een groots evenement dat zij op korte termijn haar complex uitbreidt met een zogenaamd warming-up veld. Dit is een kunstgrasveld ter grootte van ongeveer een derde van een normaal veld, voorzien van een doel en een doelcirkel.

Lees meer...

Foto: Essay 1

023 Zandvoort Sport - Zaterdag 2 maart zal op Circuit Zandvoort de Final 4 worden verreden. De vier uur durende wedstrijd vormt de afsluitende race van het Winter Endurance Kampioenschap 2018-2019.

Lees meer...

Foto's: Jumbo Supermarkten en  Essay Produkties, Chris Schotanus

023 Zandvoort Sport - Op dinsdag 5 februari start de voorverkoop voor de Jumbo Racedagen, ‘driven by Max Verstappen’ die op zaterdag 18 & zondag 19 mei plaatsvinden op Circuit Zandvoort.

Lees meer...

023 Heemstede Maatschappij - Op 4 mei staat Heemstede stil bij dodenherdenking en op 5 mei is de viering van Bevrijdingsdag. Tijdens de dodenherdenking op 4 mei herdenkt de gemeente Heemstede de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de gevallenen in oorlogssituaties en vredesmissies sindsdien.

Lees meer...

023 Heemstede Politiek - Maurice Harroud en Jos de Jong van 023 Politiek ontvangen deze aflevering burgemeester van Heemstede Astrid Nienhuis. Een levendig gesprek over de achtergrond van de burgemeester, haar persoonlijke motivatie en natuurlijk over Heemstede.

Lees meer...

“De levendige Participatiemarkt van vorig jaar in de bibliotheek in Haarlem (foto: Judith Buijze-Cappon).

023 Haarlem Maatschappij - Op woensdag 3 april is er weer de Participatiemarkt Haarlem. Tussen 11.00 en 15. 00 uur kunnen mensen die zich oriënteren op mee doen in de samenleving terecht in de Bibliotheek Haarlem Schalkwijk. Meer dan 50 organisaties bieden vanuit hun marktkramen een schat aan informatie over activiteiten in de wijken, dagbesteding, vrijwilligerswerk, opleidingen & cursussen en werkstages.

Lees meer...

Nieuwsoverzicht Haarlem

Haarlem

023magazine laatste uitgave

Merchandise NL Magazine