Typography

023Haarlem Cultuur/evenementen - In 2020 viert Haarlem dat zij al 775 jaar stadsrechten hebben. De laatste jaren wordt dat al kleinschalig gevierd, maar in de aanloop naar het jubileumjaar is er van 21 tot en met 24 november a.s. een uitgebreid festivalweekend voor iedereen.

Op 23 november 1245 werd Haarlem een stad. Graaf Willem II van Holland verleende aan de inwoners van Haarlem een akte waarin allerlei rechten en plichten van de Haarlemmers ten opzichte van de landsheer, de graaf, waren vastgelegd. In het Noord-Hollands Archief is het eeuwenoude perkamenten stadsrecht uit 1245 die dag te bezichtigen. 

Naast de jaarlijkse tekenwedstrijd voor scholen en taart eten is er dit jaar een uitgebreid programma opgesteld voor iedereen die geïnteresseerd is in Haarlem en haar geschiedenis. Zo is er over het weekend verdeeld, een Haarlem Pubquiz en een Escape Game ‘The Haarlem Heist’ in het Archeologisch Museum. Ook zijn daar stadswandelingen en een middeleeuws feest. 

Veel activiteiten in de stad
In het Noord-Hollands Archief is er op 23 november, de verjaardag van de stad, een ontbijt voor mensen die op dezelfde dag jarig zijn waarna alle Haarlemmers taart kunnen komen eten. Op zondag 24 november zijn er verschillende activiteiten in het Noord-Hollands Archief en ook is de Janskerk na een grondige verbouwing, weer open voor bezichtiging. Verder zijn er verschillende kindertheaterstukken, speurtochten en vele andere activiteiten op de Familiedag.

Toneelstukken in de kerkers en historische panden
In de kerkers van het stadhuis speelt Theatergroep Eglentier een paar keer per dag op zowel zaterdag als zondag het populaire stuk ‘De Brutale Belgische Beulen’. De voorstelling ‘Lanseloet Van Denemarken’ wordt een aantal keren gespeeld in de Hoofdwacht. Het festivalweekend wordt afgesloten met het Verhalenfestival op zondag 24 november in een aantal mooie locaties op en rondom de Grote Markt. Maar er is nog veel meer. Ook het Dolhyus opent dit weekend haar deuren, nota bene tijdens een ingrijpende verbouwing. Wilt u een overzicht van het totale programma? Raadpleeg dan www.verjaardaghaarlem.nl of kijk op de Facebookpagina.

Stichting Viering Stadsrechten van Haarlem
De vorig jaar opgerichte initiatiefgroep heeft zicht verenigd in een stichting die de activiteiten voor de viering van Haarlem 775 gaat bundelen en verbinden. Voorzitter Martin van Bleek kijkt nu al uit naar het feestjaar 2020. “Zelf hebben we al leuke ideeën, maar er borrelen ook al heel wat initiatieven op bij andere partijen in de stad om volgend jaar wat moois neer te zetten. Suggesties kunnen gedaan worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Maar eerst gaan we het komend weekend de stad in om alle Haarlemmers te feliciteren.” De Haarlemvlag is voor een jubileumprijs van €12,45 te koop bij VVV-kantoor aan de Grote Markt.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

Aanbevolen artikelen