Typography

023 Haarlemmermeer Cultuur & Uitgaan - Staatsbosbeheer is in parkbos Zwaansbroek in de Haarlemmermeer gestart met de aanplant van bijna 6.000 bomen en struiken en draagt hiermee bij aan het (leef)klimaat en de biodiversiteit van dit fraaie natuurgebied.

In eerste instantie was het de bedoeling om met deze aanplant te starten op de Boomfeestdag, een nationale feestdag die dit jaar jammergenoeg in het honderd belandde vanwege de uitbraak van het coronavirus. Doodzonde natuurlijk want het is natuurlijk heel verbindend om zo’n plantproject samen te doen met burgers en vrijwilligers.  

Laat in het plantseizoen
Het groen staat te trappelen om ingeplant te worden. Een deel van het plantmateriaal loopt al uit en steekt daarmee energie in de bladgroei. Deze al uitlopende bomen en struiken worden daarom afgetopt, waardoor de energie zich naar de wortelgroei verplaatst. Door energie in de wortels te steken is de kans veel groter dat de bomen en struiken ‘aanslaan’.

Twee locaties
De eerste plantlocatie ligt ten noordwesten van zorginstelling ‘Ons Tweede Thuis’ en is te danken aan boscompensatie elders in de provincie. Hier staan nu nog ruigtes met veel distels. Deze zullen op termijn verdwijnen dankzij de bosaanplant en zodoende krijgt de omgeving minder last van distelzaden in de nazomer. De andere aanplant komt dichtbij Lisserbroek waar het nu nog kaal is.

Variatie in soorten
De nieuwe aanplant is erg gevarieerd en bestaat uit boomsoorten als berk, els, haagbeuk en populier en struiksoorten als meidoorn, inheemse vogelkers en hondsroos. Gevarieerde bossen zijn beter bestand tegen periodes van droogte, ziektes en stormen. Ook is een gevarieerd bos mooier om naar te kijken en bovenal biedt het meer biodiversiteit: meer planten- en diersoorten vinden hier hun plek. Zo is zo’n struiklaag met bessen hartstikke belangrijk voor bes-etende vogels als merels, groenlingen en spreeuwen. Muizen en egels eten de afgevallen bessen. In het voorjaar geven veel besdragende struiken bloesem waar veel insecten op af komen. Kortom, meer leven in de brouwerij!

Jong parkbos
Zwaansbroek is een jong parkbos dat is aangelegd in 2003 en ligt ten westen van het meer bekende en drukker bezochte Venneperhout en ten noorden van Lisserbroek. Het wordt gebruikt door buurtbewoners voor een blokje om. Het is zeker in deze tijd een goede locatie om een frisse neus te halen. De aanplant neemt ongeveer anderhalve week in beslag. Nieuwsgierige buurtbewoners kunnen natuurlijk even een kijkje nemen om te zien hoe deze aanplant gebeurt!


Boswachter Anne Voorbergen 

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

Aanbevolen artikelen