Typography

023 Cultuur - De klok in het stadhuis is weer als nieuw! Sinds 18 december hangt de klok uit 1473 weer op z’n plek in de toren. Nu kan hij voor het eerst in lange tijd ook weer geluid worden.

Bijzonder is dat de klok een stuk ouder is dan de toren waarin hij hangt. Die stamt namelijk ‘pas’ uit het begin van de 20e eeuw. Maar voor die tijd heeft op deze plek ook een veel oudere toren gestaan.

Die oorspronkelijke toren werd tussen 1465 en 1486 gebouwd. En voor die toren is ook de klok gemaakt. De klok had een belangrijke functie. Zo werd hij geluid om inwoners te waarschuwen als er een brand was, of als een vijand de stad naderde. En als er een vonnis werd voltrokken op het schavot voor het stadhuis werd hij ook geluid. Daar liep de hele stad voor uit.


Inzameling
De oude toren moest in 1772 worden gesloopt, omdat het houtwerk te slecht was geworden. Daarna heeft het stadhuis het lange tijd zonder toren én zonder klok moeten doen.

Pas begin 20e eeuw werd begonnen aan de bouw van een nieuwe toren. Dat is te danken aan de Vereniging Haerlem, die hiervoor geld inzamelde onder particulieren. Dat leverde 7000 gulden op, in die tijd een groot bedrag. In 1915 was de nieuwe toren klaar. Blijkbaar was de oude klok al die tijd bewaard gebleven en hij is teruggehangen in de nieuwe toren.

Inmiddels is de klok al bijna 550 jaar oud. De hoogste tijd voor een opknapbeurt. Koninklijke klokkengieterij Eijsbouts in Asten heeft de klok vakkundig onder handen genomen. Zij konden vaststellen dat het hier om een bijzondere historische luidklok gaat uit 1473, gegoten door de beroemde Utrechtse klokkengieter Steven Butendicc. De klok is in de loop der jaren behoorlijk beschadigd geraakt. De klokkenmakers hebben hem hersteld en de kroon van de klok (het deel waaraan hij hangt) gereconstrueerd. Dankzij de renovatie kan de klok nu ook weer op de juiste manier geluid worden.

 


Renovatie stadhuis
De toren van het stadhuis en de vleugel aan de kant van de Zijlstraat staan sinds september in de steigers. Bij de werkzaamheden wordt groot onderhoud gedaan aan de gevels en de daken. Houtrot wordt aangepakt en schilderwerk en metselwerk worden hersteld. De werkzaamheden aan dit deel van het Stadhuis duren nog tot april 2021. Eind 2021 zijn alle werkzaamheden aan het stadhuis afgerond.


Bron: 
https://onh.nl/verhaal/de-stadhuistoren-van-haarlem.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

Aanbevolen artikelen