Typography

023 Haarlem, Bloemendaal, Overveen Natuur & Milieu - Staatsbosbeheer startte onlangs met een maandelijks boswachtersspreekuur op buitenplaats Elswout. We nodigen iedereen die vragen heeft van harte uit om tussen 14.00 en 16.00 uur langs te komen in de jachtkamer in het poortgebouw.

De afgelopen weken is er ophef ontstaan over een initiatief van een theatergezelschap voor een theatervoorstelling op buitenplaats Elswout. We horen ongerustheid uit de omgeving en die nemen we serieus. Maar we horen ook geruchten en aannames die helemaal niet kloppen. Dat Elswout voor velen een favoriete plek is om te onthaasten en cultuur te snuiven, hebben we zeker het afgelopen jaar gemerkt aan de grote aantallen bezoekers. De waardering voor Elswout is groot. Dat geldt ook voor ons. De boswachters op Elswout werken dagelijks met passie aan het beheer en instandhouding van het prachtige Elswout met haar unieke natuur- en cultuurhistorische waarden en ze zijn er zuinig op. We komen daarom graag in contact met onze bezoekers om te horen wat er leeft in de omgeving.

Activiteiten op Elswout
Door de Coronamaatregelen zijn al geruime tijd geen culturele activiteiten en natuurexcursies mogelijk, ook niet op buitenplaats Elswout. Met de versoepelingen in zicht groeit ook de interesse in culturele buitenactiviteiten bij bezoekers én initiatiefnemers. Dat merken we ook aan het aantal aanvragen die we ontvangen om een activiteit op Elswout te mogen organiseren. Hiervan kan lang niet alles. Staatsbosbeheer beoordeelt elke aanvraag zorgvuldig op onder meer de impact op de natuur, omgeving en bezoekers. En ook, of het passend is bij het culturele, natuurlijke karakter van Elswout. Zoals bijvoorbeeld de intieme muziekwandeling ‘Klaterklanken’ die dit jaar met een 4de editie in juli gaat plaatsvinden.

Borski theater
Initiatieven die wel passend zijn maar op een wat grotere schaal plaatsvinden, roepen soms zorgen en kritiek op uit de omgeving. Zoals het idee voor een Borski theater. Staatsbosbeheer is benaderd door Tafel van Vijf Muziektheater. Dit gezelschap maakt muziektheater over historische verhalen uit de vergetelheid en heeft een idee voor een muzikale voorstelling over de geschiedenis van Elswout en de vroegere eigenaresse Johanna Borski, het liefst gespeeld op Elswout.
Het theatergezelschap is door ons gewezen op de beperkingen en uitdagingen die een monumentale locatie in de natuur met zich meebrengt. Op dit moment is het theater-initiatief in een onderzoeksfase waarbij er nog niet vaststaat of het daadwerkelijk op Elswout kan plaatsvinden. Verder vinden we het belangrijk dat iedereen over de juiste feiten beschikt, zodat eventuele onterechte zorgen worden weggenomen. Zo wordt er voor deze voorstelling geen extra weg op Elswout aangelegd. De gemeente Bloemendaal organiseert na de zomer een beeldvormende bijeenkomst waarbij geïnteresseerden en belanghebbenden inhoudelijk geïnformeerd worden over dit initiatief.

Boswachtersspreekuur
Voor onze bezoekers, belangstellenden en belanghebbenden in en om Elswout gaan we een maandelijks een boswachterspreekuur introduceren, om vragen te beantwoorden en informatie te geven over de natuur, gebouwen, ontwikkelingen en activiteiten. Met dit spreekuur hopen wij mensen op een laagdrempelige en persoonlijke manier te informeren, om zo ook onjuistheden en geruchten te voorkomen. Nu de coronamaatregelen worden versoepeld is dit mogelijk om – wel met 1,5 meter afstand. Elke eerste vrijdag van de maand is er een boswachtersspreekuur met een vrije inloop tussen 14.00 – 16.00 uur in de jachtkamer van het poortgebouw. U kunt hier terecht voor alle vragen over Elswout. Aanmelding vooraf is niet nodig. Heb je liever contact per mail, dat mag ook natuurlijk ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cultuurhistorisch wandelpark
Buitenplaats Elswout is een openbaar toegankelijk wandelpark waar enkele keren per jaar een passend cultureel evenement en diverse activiteiten worden georganiseerd. Dat doen we geenszins uit commercieel oogpunt, beleving van de natuur en het culturele erfgoed voor de bezoekers staat voorop. Zoals wij de afgelopen tijd al eerder melden, gaan we de komende jaren aan de slag met onze leegstaande gebouwen, die we een nieuwe functie willen geven en worden verschillende projecten uitgevoerd ter versterking van natuur- en cultuurhistorische waarden. Het herstel van de unieke moshellingen en de restauratie van de rode brug zijn hiervan mooie voorbeelden. We willen ook de verkeersingang van Elswout veiliger maken door de ingang voor auto’s te verplaatsen naar de bestaande ingang aan de Zijweg. Bij de gewenste nieuwe functie van de Modelboerderij hoort het realiseren van extra parkeerplaatsen.
Deze ontwikkel- en herstelprojecten staan los van het theaterinitiatief van de Tafel van Vijf.

Meer informatie over deze ontwikkelingen is hier https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/projecten/zuid-kennemerland-impuls-elswout te vinden.

Boswachter Rien de Vries

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur