Typography

Centrum Schalkwijk. Foto door Milo Dinkelaar - 023 Haarlem Innovatie en logistiek - De komende jaren verandert er veel in het gebied rondom de Europaweg in Schalkwijk. Leegstaande kantoren maken plaats voor 2750 moderne woningen, gezellige buurten en veel groen. Er komen nieuwe winkels, voorzieningen en horeca.

Wat u moet weten
Het gebied rondom de Europaweg wordt een levendige woonwijk met winkels, dienstverlening en mooi groen. Voetgangers en fietsers kunnen snel overal komen. Doordat er ook meer ruimte is voor horeca en uitgaan, wordt het een levendige wijk waar u zich thuis voelt.

Eén van de kenmerken van deze zone is dat de gemeente zelf weinig grond in het gebied heeft en er tegelijkertijd al de nodige ontwikkelingen zijn gestart. De ontwikkeling van de zone Europaweg zal dan ook vooral door anderen dan de gemeente worden opgepakt. Daarom zijn er in de ontwikkelvisie spelregels opgesteld om met de ontwikkeling van de zone beleidsdoelstellingen te realiseren. Gemeente, marktpartijen en corporaties werken hierin samen.

Schalkwijk Centrum
Het winkelcentrum wordt de komende jaren vernieuwd tot een modern en aantrekkelijk stadsdeelcentrum. De gemeente en vereniging van eigenaren werken samen aan nieuwe ruimtes voor wonen, werken en uitgaan. Schalkwijk krijgt met deze ontwikkelingen een nieuw stadshart met vele mogelijkheden.

Schalkwijk Midden
Dit kantorengebied wordt een woonwerkgebied. De verwachting is dat hier veel flexwerkplekken komen in combinatie met wonen. Ook blijven in dit gebied 2 grote kantoorpanden bestaan. Rijkswaterstaat aan de Toekanweg 7 verhuist naar het oude FIOD-gebouw aan de Surinameweg 4.

Spaarne Gasthuis
Het Spaarne Gasthuis bouwt een nieuw ziekenhuis ter vervanging van het bestaande ziekenhuis. Het plan is om het ziekenhuis beter te verbinden met de omgeving en te combineren met woningbouw. Het wordt een verbinding van werken, wonen, zorg en recreatie in een duurzame en groene omgeving.

Noordkant Europawijk: Schipholpoort en Toekanweg 7
Op de locatie van de kantoorpanden aan de noordkant van Europawijk kan een nieuw woon-werkgebied gebouwd worden. Aan de Europaweg-zijde kan gebouwd worden in de stijl die past bij een stadsstraat en aantrekkelijk is voor de gebruikers van de bushaltes. Aan de Schipholweg kan gebouwd worden in de stijl die past bij het karakter van de Schipholweg. Het hotel op Toekanweg 7 blijft bestaan en wordt in de toekomst mogelijk verder uitgebreid.

Stadsstraat Europaweg
De Europaweg wordt heringericht als stadsstraat. Hier komen woongebouwen die op de begane grond een andere functie hebben. Dit kunnen kleinschalige kantoor- en bedrijfsunits, woonwerkwoningen, dienstverlening en horeca zijn.

Waarom we dit doen
Europaweg is de zone waar de meeste woningen worden gebouwd. Het veranderen van de Europaweg naar stadsstraat is het beginpunt geweest voor de ontwikkelvisie Europaweg. Andere belangrijke onderwerpen zijn:

  • Het gebied wordt beter bereikbaar met de rest van Haarlem

  • Het gebied wordt meer gemengd ingericht. Wonen, werken en winkelen in 1 gebied

  • Meer en verschillende soorten woningen

  • Duurzaam water en groen.

Bron: Gemeente Haarlem

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur