Typography

Snel en comfortabel van deur tot deur - 023 Haarlem Innovatie - In Schalkwijk gebeurt het. De komende jaren verandert het centrum van Schalkwijk in een levendig en groen stadshart, met veel nieuwe woningen. Daarmee zal het openbaar vervoer de komende jaren flink toenemen. Om hier op voorbereid te zijn gaan we de bereikbaarheid verbeteren.

Mobiliteitshub
Bij de kruising Schipholweg-Europaweg komt een plek waar je makkelijk de bus of (deel)fiets kunt pakken om snel de stad in en uit te komen. Zo’n verkeersknooppunt noemen we ook wel een mobiliteitshub.

De mobiliteitshub is nodig omdat het openbaar vervoer in Haarlem de komende 20 jaar naar verwachting met 50% groeit. Al die extra bussen passen niet meer in de binnenstad en op het Stationsplein. De Schipholweg is een geschikte plek voor een mobiliteitshub, omdat hier belangrijke busroutes samenkomen, onder andere naar Schiphol, Amsterdam en Hoofddorp. Er komen winkels, horeca en andere voorzieningen om het op- en overstappen zo aangenaam mogelijk te maken.

Noordkant Schipholweg
Aan de noordkant van de Schipholweg sluit het knooppunt goed aan bij de omgeving. Op de plek van Schipholweg 1 wordt een nieuw wooncomplex gebouwd met kantoor- en bedrijfsruimte, winkels en horeca, met een plein ervoor. Aan de zuidkant ontstaat een goede verbinding met de sportvelden. Met de aanleg van een loopbrug over of onder de weg is het niet nodig om de auto’s via een tunnel onder het knooppunt door te leiden.

Planning
Voordat in 2023 architecten aan de slag gaan met het ontwerp, moet er eerst een stedenbouwkundig plan komen waarin staat hoe het gebied eruit gaat zien. Eind 2024 start de bouw van het busstation. Over 5 jaar is de hub helemaal af.

Bron: Gemeente Haarlem

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur