Typography

Tafel van Vijf Muziektheater en Museum Huis Doorn - 023Haarlem en wijde omgeving - Kunst & Cultuur, geschiedenis (met Trailor) - Op donderdag 14 december presenteren ‘Tafel van Vijf Muziektheater’ en ‘Museum Huis Doorn ‘De Nederlandsche Cocaïnefabriek’. Het programma bestaat uit een interactieve expositie en een gamevoorstelling met live muziek over een weinig bekende pagina uit de Nederlandse geschiedenis: de legale handel in cocaïne tijdens WOI.

De voorstelling loopt al in theaters en op museumlocaties vanaf 28 september en sluit op 19 december 2023 af in Bijlmerparktheater – Amsterdam. De Volkskrant schreef over de première: “Een flitsende show over cocaïne vol serieuze ethische dilemma’s”.

Eerste Wereldoorlog
De muziektheatervoorstelling is vrij gebaseerd op het boek ‘De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek’ van Conny Braam. De voorstelling gaat over Lucien, een handelaar in medicinale cocaïne tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Een programma over dilemma’s, keuzes en consequenties in een verhaal dat zich afspeelt in het verleden, maar zijn weerslag heeft in het heden.

Artistiek leider Michiel Schreuders: “Het verhaal van De Nederlandsche Cocaïnefabriek legt een systeem bloot waar we nog altijd mee te maken hebben. Als er eenmaal op grote schaal geld verdiend wordt met bepaalde producten dan is de handelsketen nauwelijks meer te stoppen, ook al blijken er grote negatieve bijeffecten te zijn aan dit product.”

Trailer: https://www.tafelvanvijf.nl/wp-content/uploads/2023/05/Trailer-De-Nederlandsche-Cocainefabriek- 1080p.mp4

Programma De Nederlandsche Cocaïnefabriek
In theaters start het programma met de pop-up expo van Museum Huis Doorn, waar het publiek in teams doorheen gaat en vragen en dilemma’s krijgt voorgeschoteld. Aansluitend volgt de gamevoorstelling met live muziek. Het gehele programma duurt hier circa 95 minuten.
Op de museumlocaties vindt een uitgebreider programma plaats: Museum Huis Doorn geeft voorafgaand een rondleiding door de Belle Etage van Huis Doorn en in het Nederlands Openluchtmuseum zijn in de rondgang tevens de WOI locaties van het museumpark opgenomen. Het gehele programma in musea duurt circa 150 minuten.

Gamevoorstelling
Ga mee terug in de tijd met handelsreiziger Lucien en maak je eigen keuzes in tijden van crisis en oorlog. Maar iedere keuze heeft consequenties. Welke handelsgeest drijft jou voort? Door het interactieve spel en de opzwepende live muziek wordt het verleden herkenbaar en invoelbaar.

Over Tafel van Vijf Muziektheater
Tafel van Vijf muziektheater, opgericht in 2005, verbindt theater en muziek met geschiedenis en erfgoed. Het gezelschap maakt hedendaags muziektheater over actuele thema’s, gekoppeld aan parallelle verhalen uit onze geschiedenis en verbonden met historische locaties en objecten in musea. Vast onderdeel van het concept is een rondleiding die de benodigde historische context geeft. De voorstelling biedt vervolgens ruimte voor verbinding met het hier en nu. Tafel van Vijf Muziektheater werkt altijd met nieuw gecomponeerde muziek die live wordt gespeeld. Voor elke voorstelling wordt ook een nieuwe tekst geschreven waarin gesproken en gezongen teksten worden gecombineerd. Hun voorstellingen zijn divers en ze werken dan ook regelmatig met andere kunstdisciplines. Tafel van Vijf Muziektheater werkt structureel samen met het Rijksmuseum en Paleis Het Loo en op projectbasis met onder andere het Frans Hals Museum en Prinsenhof Delft. Ze richten zich met name op het voortgezet onderwijs en hun voorstellingen worden ook zeer gewaardeerd door volwassenen.

Speellijst en vrije Voorstellingen t/m met 19 december 2023
(Ticketverkoop verloopt via de speellocaties)
Di 21 nov 2023 - 20:00 uur – Theater De Lieve Vrouw - Amersfoort
Do 7 dec 2023 – 19.30 uur – Theater de Krakeling – Amsterdam
Vr 8 dec 2023 – 13.00 uur & 19.30 uur – Theater de Krakeling – Amsterdam
Wo 13 dec 2023 – 19.30 uur – Theater de Krakeling – Amsterdam
Do 14 dec 2023 – 19.30 uur – De Schuur – Haarlem
Di 19 dec 2023 – 14.00 uur & 20.00 uur – Bijlmerparktheater – Amsterdam

Reserveren
Voor schoolvoorstellingen verloopt via Tafel van Vijf Muziektheater: www.tafelvanvijf.nl/reserveren Meer info: https://www.tafelvanvijf.nl

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur