Typography

Door Franke van der Laan - 023 Heemstede, Natuur & Milieu - Op het Heemsteedse natuurpark Meermond komen de bloemenweides al goed op gang. Over 2 weken zijn ze op kun top en kunnen we rondleidingen organiseren. Dit jaar lijkt een heel goed en groeizaam seizoen te worden met afwisselend regen en warmte.

In die bloemenweide komen af en toe clusters met riet op gang. En die hebben wortels tot 60 cm diep en het riet zelf groeit 1- 2 m hoog en verdringt alle bloeiers. Dat is met de hand niet op te graven. Twee jaar geleden hebben we een experiment gedaan met den graafmachine te leen van de gemeente en het resultaat van 1 of 2 van die klonen was het jaar erop prima.
Dit seizoen mogen we nog 2 dagen die graafmachine inzetten. Die graaft de grond diep weg en wij harken en zeven de wortels er dan uit. Van een kloon van 200 m2 kwam er meer dan 3 m3 wortels uit. Volgend week nog zo’n plek.

Naast het verwijderen van het riet werd er ook gewerkt aan een vlindertelling en aan het maken van ons fruitpark. Daaraan werden 80 zwarte bessen toe gevoegd. De vlindertelling elke 14 dagen is in het kader van de nationale vlindertellingen. Op deze 1e dag kwamen we zeker 3 of 4 nieuwe soorten tegen nu we er goed op gingen letten. De flora van Meermond is na 15 jaar ecologisch beheer behoorlijk divers en rijk. Dus we kunnen het ons permitteren leuke soorten die bv in de paden groeien uit te steken om zo de flora in andere MEERGroen projecten op te waarderen. Zo ging er bijna 500 kg aan vaste planten mee naar een park in Sassenheim . Die werden meteen op zaterdag geplant: moerasplanten zoals heelblaadje, en gewone Koekoeksbloem en droge weidekruiden zoals beemdooievaarsbek en zeepkruid.

Bloemenweide rondleldingen 1 juni

Normaliter is de toptijd van de bloemenweides rond de tijd dat de klaproos bloeit half juni. Dit jaar lijkt dat moment 14 dagen eerder te gaan vallen op het zand in Heemstede. Op de klei in de Haarlemmermeer wordt het wel half juni. Die bloei is een leuke aanleiding om geïnteresseerden rond te leiden. Dan gaan we rond op Meermond, bij slot Heemstede, de Cruquius weg en de Kohnstammlaan op zaterdagavond 1 juni om 20 uur. Verzamel punt: Ingang Meermond/Parkeerplaats Gemeente werf, Cruquiusweg 49

Waar kunt u zelf aan meedoen?

Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur