Typography

Door Franke van der Laan - 023 HaarlemmerMeer, natuur & Milieu - Dit jaar loopt de bloei van bloemenweides een paar weken voor op andere jaren. Meestal is de top van de orchideeënbloei en die van klaprozen en andere eenjarigen gaande vanaf half juni. Dit jaar is het al op 23 mei begonnen.

Met de orchideeën gaat het de goede kant op. Toen we in 2010 begonnen op Meermond bloeiden er 20 - 30 rietorchissen. Vorig jaar waren er al 900 bloeiende exemplaren en dit jaar is dat aantal spectaculair gestegen naar 1.600 (foto).

Die gaan we 1 juni nader bekijken tijdens een bloemenweide rondleiding. Er zijn nl nog veel meer soorten en bloemenweides te bewonderen: velden met ratelaars en beemdooievaarsbek, korenbloemen inclusief 50 andere soorten op Meermond, de Cruquiusweg en bij Slot Heemstede. Alleen op de Vrijheidsdreef is de bloei drastisch afgenomen. In de 2 jaar dat we het optimale beheer niet meer mogen uitvoeren drukken meerjarige grassen elk jaar 80 % van de bloei er uit.

De rondleiding op de fiets start op zaterdag 1 juni om 20.00 uur vanaf de ingang van Meermond bij de gemeentewerf.

Insectenhotels

Gekoppeld aan bloemenweides die bedoeld zijn om de biodiversiteit te stimuleren, maken we ook elk jaar veel insectenhotels. Dat doen we als een recyclingproject met materiaal uit de milieustraat. In die hotels kunnen solitaire bijen en wespen hun jongen veilig groot laten worden Elke cm bamboestok en ingeboord gaatje kan 1 cocon van een larfje bevatten. Soms wel 10-15 achter elkaar. Per hotel dus wel 2.000-100.000 ‘gratis’ kamertjes. Die hotels dienen niet alleen om nestgelegenheid te bieden maar ook om de mensheid te informeren over het feit dat de meeste bijen niet eens een angeltje hebben en dat angst ervoor onnodig is.

Alleen sociale (honing)bijen (die 10-30 kilo honing te verdedigen hebben) en limonadewespen en hoornaars zijn van de 400 soorten bijen en 12.000 (!) soorten wespen risicovol maar alleen als je er niet goed mee omgaat. Verreweg de meeste soorten wespen zijn sluipwespen, goudwespen of bladwespen die net als solitaire bijen niet eens een angeltje hebben maar vaak alleen een legboor voor eitjes.

Daarom waren we blij dat in de kinderopvang van De Molenwerfschool een insectenhotel geplaatst kon worden (foto 2). Die kinderen groeien dan gelukkig op zonder dat algemene vooroordeel dat alle bijen en wespen eng zijn. Je kunt ze gewoon op je hand laten zitten en ze zijn prachtig om te zien en fascinerend in hun gedrag. Zie dit filmpje daarover:

Waar kunt u zelf aan meedoen?

Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch. Zaterdag 1 juni is er een bloemenweide rondleiding op de fiets vanaf Meermond om 20.00 uur en dat dat kan ook elke vrijdag tussen 9 en 15 uur op Meermond.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur