Typography

023 Haarlem en wijde omgeving, Evenementen, Kunst & Cultuur, muziek, debat - De Pletterij heeft weer een aantal sublieme evenementen gepland waarvan we onderstaand de relevante en informatieve gegevens melden. Heel veel plezier gewenst!

Dinsdag 1 jun: De ruk naar rechts

Het boek ‘Dubbelganger’ van Naomi Klein gaat over hoe mensen in de ban zijn geraakt van radicaal-rechtse complottheorieën en populisten. Het gevoel dat mensen een speelbal zijn van machthebbers klopt vaak wel, maar de schuldigen worden in de verkeerde hoek gezocht, stelt Klein. In plaats van zich tegen het (doorgeschoten) neoliberalisme en kapitalisme te richten, zien complotdenkers minderheden, Joden, asielzoekers of de media als de schuldigen. Naomi Klein roept op tot meer wederzijds begrip.

Een discussie met Jelle van Buuren (universitair hoofddocent aan de Universiteit van Leiden), Mea Dols de Jong (regisseur van de VPRO Tegenlicht-aflevering ‘Naomi Klein en de ruk naar rechts’), Yasmin Ait Abderrahman (FNV en SER). Gespreksleider: Stan Katee.

Aanvang 20 uur, toegang gratis

Donderdag 13 juni: Hoe schulden uit de hand lopen

Hoe schuld leidt tot boete, tot nog meer schuld en nog meer boete.

De documentaire ‘Schuld & Boete’ richt zich op het innen van schulden, gezien door de ogen van de mensen die moeten terugbetalen en aflossen. Wat maken zij mee? Hoe ervaren zij de druk die door deurwaarders en incassobureaus?

‘Schuld en boete’ belicht een systeem dat ervoor zorgt dat als je eenmaal een achterstand hebt, het verdomd moeilijk is om daar weer uit te komen.

Nagesprek met producent Albert Klein Haneveld en gerechtsdeurwaarder Oscar Boeder.

Aanvang 20 uur, toegang 5 euro, met HaarlemPas en onder de 25 jaar 3 euro.

Maandag 17 juni: Lucas Santana Quintet

Dit is een concert in de serie ‘Drop me off in Haarlem’. Lucas Santana Quintet is de band rondom Braziliaanse saxofonist en componist Lucas Santana. In zijn band presenteert Lucas zijn kijk op jazz, blues, soul en Braziliaanse muziek. Het quintet laat een breed scala aan stijlen en kleuren horen vol fantasie, durf, technische vaardigheden en passie. Met Lucas Santana (saxofoon, componist), Tijs Klaassen (bas), Tim Hennekes (slagwerk), Davor Stehlik (gitaar), Timothy Banchet (piano).

Aanvang 20 uur, toegang 12,50, met HaarlemPas en onder de 25 jaar 8 euro.

Woensdag 19 juni: Hoe maken we Schalkwijk centrum aantrekkelijk?

Het oude winkelcentrum van Schalkwijk wordt ontwikkeld tot een nieuw stadsdeelhart van de wijk. Om het aantrekkelijk te maken wordt gedacht aan een mix van winkels, horeca, werkplekken, sport, cultuur en maatschappelijke functies. Wat vinden de inwoners van Schalkwijk daarvan, waar hebben zij behoefte aan? Daarover gaat het Schalkwijkdebat van woensdag 19 juni.

 

De gemeente geeft een toelichting en wil graag de mening van de Schalkwijkers zelf. Aanvang 20 uur in de Ontmoetingskerk, Frankrijklaan 4 in Europawijk, toegang gratis.

Donderdag 20 juni: Debat Herkomst, kleur en gender

Op donderdag 20 juni is het vierde debat in de reeks ‘Sociale klasse; de rol van herkomst’. Onderwerp dit keer: Klasse eerst. Of klasse alleen? Deze vraag is de titel van een artikel van gastspreker Sinan Çankayain de Groene Amsterdammer (18 oktober 2023).

Tweede gast is Anja Meulenbelt, schrijfster van het boek Klassenstrijd in deze tijd. Derde gast is Songϋl Mutluer, lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Met deze drie gasten gaat het gesprek over de vraag hoe progressieve partijen omgaan met de emancipatie van gemarginaliseerde groepen en welke rol solidariteit daarin speelt.

 

Moderator van deze avond is Or Goldenberg, journalist Groene Amsterdammer.
Aanvang 20 uur, toegang 3 euro, met HaarlemPas en onder de 25 jaar 1,50.

Dinsdag 25 juni: Mark Lotz en Freshta

Mark Lotz komt voortdurend met verrassend actuele, maatschappelijk gerelateerde muziek. Dit keer een eerbetoon aan de vermoorde Afghaanse activiste Freshta Kohistani. Een unieke gelegenheid om zijn nieuwe ensemble met een droombezetting van Europese topmusici in Haarlem te zien.

 

Vanavond een concert met zijn nieuwe ensemble Freshta, opgedragen aan de vrouwenrechtenactiviste Freshta Kohistani. Met Claudio Puntin (klarinet), Jörg Brinkmann (cello), Jeroen van Vliet (piano), Dirk-Peter Kölsch (slagwerk), Mark Lotz (fluiten en bansuri).
Aanvang 20 uur, toegang 12,50, met HaarlemPas en onder de 25 jaar 8 euro.

Volg ook cultuur023.nl023jazz.nl en PodiumPostHaarlem voor meer concerten en evenementen bij de kleinere culturele instellingen.

Pletterij

Lange Herenvest 122
2011 BX Haarlem
www.pletterij.nl

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur