Typography

Door Franke van der Laan - 023 Hoofddorp, Heemstede en verre omgeving, Natuur & Milieu - Na een maand of 5 van een beetje te veel regen en temperaturen onder het gemiddelde hadden we deze week eindelijk een week van 25-30 graden.

Dat was wel nodig want door de vele regen zitten we met een flinke slakkenexplosie waardoor we inmiddels na 4 keer opnieuw inzaaien nog maar weinig groente aan het kiemstadium hebben kunnen onttrekken.

De regen was wel goed om in Lincolnpark waar we nog steeds geen stroom en water hebben, het seizoen op te starten. Een regenwatertank van 60 m3 naast de kas hebben we tot de nok kunnen vullen en daarmee kan met heveltechniek in ieder de geval de kas bevloeid worden en daardoor staan tomaten, komkommers en pepers al 50 tot 200 cm hoog: een lust voor het oog (foto).

Dit warme en droge weer geeft kans om bonen en pompoenen zover aan de praat te krijgen dat ze geen last meer hebben van vraat van slakken, kauwtjes en hazen en konijnen. Met de droogte blijven i.i.g. de slakken weg en dan kunnen we alles met de hand water geven en ze de benodigde groeispurt geven.

De boomgaard en de buiten groentetuin hadden tot deze week geen bewatering nodig. Dat is deze week radicaal veranderd. In 2-3 dagen tijd was de tuin gortdroog en de grond keihard. Op Lincolnpark werd het zaterdag al spannend met het overleven van groente en fruit na een zomerse week en daarom hebben we de knoop doorgehakt om over de 30 m3 grens te gaan van de voorraad in de regenwatertank van de kas. Maar dat vereist wel dat we op korte termijn een tweede pomp moeten kopen om die tank aan te vullen met water uit het kanaal. Twee dagen aansluiten en testen van alle slangen (hulde aan Mario en Adri!) maakte wel duidelijk dat we de hele tuin kunnen bevloeien vanuit de reeds aangelegde kranen langs de weg. Maar we kunnen maar 1 tappunt (van de 5) tegelijk gebruiken omdat de druk anders te laag wordt. Maar zo hebben we de hele boomgaard en de groentetuin kunnen bedienen.

Precies dit weekend kwam na een jaar planning Liander eindelijk met een offerte om stroom aan te leggen. Als dat gedaan is kunnen we uit de Benneboekervaart water halen. Deze week hadden we het net zo’n beetje opgegeven met stroom van het net en vroegen een offerte om zonnepanelen op de kas te leggen maar de benodigde batterijen of om ‘off grid’ te werken zijn eigenlijk niet te betalen. Hopelijk is dat dus niet meer nodig.

Andere activiteiten

De slechtvalken op de Zuidtoren bij station Hoofddorp zijn nu definitief vlieg vlug en uitgevlogen. Korte tijd hadden we de hoop dat er op de kast op de naastgelegen Pharostoren ook een paartje was afgekomen maar die hoop is ijdel gebleken. Die 2e kast is helemaal leeg gebleven. Het slechtvlakken filmpje van de ontwikkeling dit jaar is wel één van onze grootste YouTube hits: elke dag 30-100 kijkers erbij.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur