Typography

Foto door Lola Events - 023Magazine/Haarlem en wijde omgeving, Uitgaan, pret maken, kunst en cultuur - Er moet meer ruimte komen voor nachtcultuur in Haarlem. Onze stad heeft nog maar weinig plekken waar je ’s avonds en ’s nachts wordt verrast en waar jongeren terechtkunnen.

Daar gaan we in samenwerking met Nachtwacht Haarlem verandering in brengen. Het plan wat we hiervoor hebben gemaakt, is donderdag 27 juni vastgesteld in de raad.

In het Coalitieakkoord 2022-2026 (link is extern)en Cultuurplan 2022-2028 is opgenomen dat er meer ruimte moet komen voor nachtcultuur en dat een brede visie op nachtcultuur nodig is. We werken hiervoor samen met Nachtwacht Haarlem.

Sinds 2019 zet Nachtwacht Haarlem zich in om nachtcultuur meer op de politieke agenda te krijgen. De organisatie vindt dat de nachtcultuur in Haarlem onder druk staat. Veel clubs, nachtlocaties en concepten zijn de afgelopen jaren verdwenen. 

Dit komt onder andere doordat ruimte schaars en duur is. Maar ook omdat Haarlem geen traditionele studentenstad is en er veel aanbod in de omgeving van Haarlem te vinden is. De regelgeving is complex en uitgaan in onze dichtbevolkte stad leidt soms tot overlast. Dit in combinatie met de gedwongen sluitingen tijdens de coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat de Haarlemse nachtcultuur minder is geworden.

Zo is er meegedacht

In april 2023 waren er talkshows en rondetafelgesprekken tijdens de Week van de Haarlemse Nacht. In het najaar van 2023 zijn er 12 sessies georganiseerd waar bijna 250 mensen uit de nachtcultuur hun mening gaven. Daarnaast spraken we ook met collega's uit andere steden zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

De Nachtvisie lag ter inzage van 23 januari tot 4 maart 2024. Toen kon iedereen reageren op het stuk. Op 1 februari 2024 werd de visie besproken in de commissie Ontwikkeling. Die input is ook meegenomen.

Dit gaan doen

We hebben rondom 5 thema’s doelen gesteld. De doelen zijn:

  • Meer fysieke ruimte: uitbreiding van het aantal tijdelijke en permanente locaties voor nachtcultuur en beter benutten van bestaande ruimte.

  • Meer laagdrempelige procedures en regels: we willen dat initiatiefnemers op het gebied van nachtcultuur positiever zijn over de samenwerking met de gemeente.

  • Betere balans tussen levendigheid en leefbaarheid: minder overlastmeldingen en klachten van omwonenden en meer positieve aandacht voor nachtcultuur.

  • Meer diversiteit en inclusiviteit: een meer divers aanbod aan nachtcultuur waar verschillende groepen zich welkom en thuis voelen.

  • Meer bekendheid: meer mensen weten online het aanbod aan nachtcultuur in Haarlem te vinden en het is zichtbaarder in de stad.

Meer informatie

Meer weten over wat onze plannen zijn en wat we al hebben gedaan? Bekijk de Nachtvisie en het Actieplan op onze pagina Nachtvisie.

Bron: Gemeente Haarlem

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur