Typography

023Magazine/Haarlem en verre omgeving, Evenementen, muziek, orgel, concerten - Het trio Fie Schouten [klarinetten] Vincent Courtois [cello] Guus Janssen [toetsen] presenteren VOSTOK Remote Islands op zondag 21 juli in het Internationaal Orgelfestival in Haarlem.

VOSTOK Remote Islands is de titel van hunrecente album (Relative Pitch Records, 2023) en het gelijknamige project. Aan de basis van de muziek ligt het bekroonde boek van Judith Schalansky: De atlas van afgelegen eilanden. Ondertitel: Vijftig eilanden waar ik nooit naartoe ben geweest en ook nooit zal komen.

Ieder stuk van VOSTOK Remote Islands klinkt als een eigen eiland, bewoond of onbewoond. De muziek rijst op uit een windstille oceaan. Plotseling een nieuw stuk land in zicht. Het trio Schouten, Courtois, Janssen tast voor velen onbekend gebied af en improviseert gedrieën een muzikale flora en fauna bij elkaar. De muziek ademt een sfeer van verkenning. Alsof de uitkomst niet vast ligt. Alsof de musici wel een gevoel hebben van wat ze zullen aantreffen, maar daar ook niet geheel zeker van zijn. Dat maakt het des te spannender: je bent als luisteraar deelgenoot van eenzelfde ontdekkingstocht. 

Schalansky schrijft over eilanden die ze nooit heeft bezocht en waarvan ze ook niet verwacht dat ooit te gaan doen. Verbeelding en onderzoek bieden haar toch toegang tot verafgelegen werelden. De bibliotheek, Schalansky’s vindplaats van het onbekende en het andere, opent fantastische mogelijkheden die de fysieke beperkingen van het reizen ver te boven gaan. In plaats van met “kolonialistische ijver,” schrijft ze in de introductie, wil ze de eilanden met haar “verlangen in bezit nemen.”  Jan Nieuwenhuis, oktober 2023

Downtown Music Gallery NY: The combination of clarinet, cello and harmonium is especially enchanting. Much of this music is lovely, haunting, enchanting and exquisite. Clarinetist Fie Schouten sounds marvelous throughout no matter which clarinet she is playing….His (Courtois) playing here is modest yet most enchanting, warm, charming…

Teasers:

Praktisch: zondag 21 juli 2024, 21 uur. Doopsgezinde Kerk: Night of Jazz

De avond bestaat uit een double bill van 2 trio's + gezamenlijke afsluiting.
-Trio Fie Schouten, Vincent Courtois, Guus Janssen
-Het Orgel Trio Berry van Berkum, Dion Nijland, Steven Kamperman

Festivalweek 2 start met dansbare, betoverende, verrassende improvisaties van jazztoetsenisten en orgelliefhebbers Guus Janssen en Berry van Berkum. Dit doen zij samen in trioformaties met klarinettisten Fie Schouten en Steven Kamperman, bassist Dion Nijland en cellist Vincent Courtois.

Tickets: https://organfestival.nl/programma/

Over het orgelfestival

Het Internationaal Orgelfestival Haarlem bestaat sinds 1951 en is het oudste en meest bekende orgelfestival ter wereld. Dit tweejaarlijkse festival trekt bezoekers uit de hele wereld. Het festival is beroemd om zijn voortrekkersrol binnen de orgelmuziek en zoekt continu naar de reikwijdte van wat muzikaal mogelijk is met het orgel. Het Internationaal Orgelfestival Haarlem wordt georganiseerd door de Stichting Internationaal Orgelconcours.

Het project VOSTOK Remote Islands is in seizoen 23/24 ondersteund door Het Kersjesfonds.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur