Typography

023 Hoofddorp Duurzaamheid - Het is nog winter (zeker niet de strengste dit jaar), maar het voorjaar komt er al weer aan met alle lusten en lasten.
Dat geldt ook voor de natuur.

In veel tuinen die buxus-struiken hebben zien de bewoners dat die zijn opgegeten door de buxusmotrupsen.  Bijen hebben het extra tegenwoordig moeilijk omdat er in de betegelde tuinen geen bloemen te vinden zijn. Daarnaast rukt dan ook de eikenprocessierups weer op.

Hoe om te gaan met de natuur?
Veel mensen vinden het klap lastig om met dit soort zaken om te gaan en grijpen daarom te snel naar de gifspuit. Maar er zijn ook talloze natuurvriendelijke mogelijkheden:
U kunt je tuin natuurvriendelijk inrichten met meer bloeiende stuiken en kruiden en verstopplekjes, die bijen en (vooral sluipwespen) aantrekken die eitjes leggen in de  rupsen van de buxusmot. Ook kunt u zorgen voor voedsel voor mezen en nestkastjes plaatsen, zodat de mezen veel jongen kunnen voortbrengen, zodat de rupsenstand in biologisch evenwicht blijft.
En wat te denken van vleermuizen: die eten elke nacht duizenden insecten, waaronder de (nacht) vlinders van de buxusmot en de eikenprocessierups. Met natuurlijke middelen roei je nooit alles uit (trouwens met gif ook niet) maar het helpt wel om een verantwoord evenwicht te  houden.

Workshop:
Stichting MEERGroen geeft op zaterdag 22 februari voorlichting over ecologisch beheer, er kunnen nestkasten en insectenhotels gekocht en gemaakt worden (leuk knutselen voor iedereen en speciaal voor ouders met kinderen) en vanaf 18 maart tot 1 april wordt de boomweggeefactie gehouden (op Park 2020 bij het station) waar vrijwel gratis bomen en struiken ter beschikking gesteld worden om tuinen natuurvriendelijk in te richten.

Ze zien u graag op de 22e.

 

Materiaal en helpers:

N.B: We werken uitsluitend met 2e hands hout. Bij voorkeur hardhout. Wie heeft er materiaal ter beschikking? Ook buiten de workshop zoeken we mensen die willen helpen bouwen.

Wat: Workshop insectenhotels, mezenkasten en vleermuizenkasten maken ;
Vrije inloop

Waar en Wanneer : Zaterdag GAMMA Hoofddorp:  22 februari : 10 tot 17 uur; Industrieterrein Noord

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

07 april 2020

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Mediamarkt

Yarden

coolblue

Greenchoice

Aanbevolen artikelen