Typography

Gezond bewegen en ademen - 023 Heemstede Politiek, Lifestyle & gezondheid - Het terrein rondom Plein1 aan het Julianaplein wordt vanaf 5 maart rookvrij. Niet alleen in maar ook rondom het gebouw wordt er dan niet meer gerookt, dus binnen én buiten. Tegelijkertijd wordt op 5 maart de duofiets, waarbij bestuurder en bijrijder naast elkaar zitten, in gebruik genomen.

Wethouder Sjaak Struijf zal om 12.00 uur een symbolische start geven aan beide gezonde initiatieven.

Rookvrije ruimte
Met het niet-roken-gebied rondom Plein1 ondersteunt de gemeente het strevennaar een rookvrije generatie. Dit is een initiatief van de Alliantie Rookvrij, waarin het Koningin Wilhelmina Fonds, het Longfonds en de Hartstichting samenwerken. Met de rookvrije generatie zetten zij zich er onder andere voor in dat kinderen in een omgeving kunnen spelen en sporten waar niet meer wordt gerookt. Veel locaties in Heemstede die door de jeugd worden bezocht zijn al rookvrij, zoals de Kinderboerderij. De gemeente Heemstede gaat de komende periode het aantal rookvrije zones uitbreiden. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle speelplekken in de buitenruimte.

Duofiets
Een ander gezond (en sociaal) initiatief is de duofiets. Plein1 heeft de fiets gekregen van Marianne, vrijwilligster bij Kennemerhart Oppeppers. Zij en haar inmiddels overleden man hebben deze fiets gekocht voor hun pleegzoon die op de Hartekamp verbleef. Plein1 heeft deze helemaal laten opknappen. De duofiets heeft veel voordelen: de begeleider heeft goed zicht op de bijrijder; de fiets heeft comfortabele zittingen met rugleuning en geen instap. Eén persoon (de begeleider) stuurt, beiden  kunnen trappen. Zo kunnen mensen die niet goed (meer) zelfstandig kunnen fietsen toch genieten van een fietstochtje in de frisse buitenlucht.

Wie gebruik wil maken van de fiets betaalt 15 euro per jaar. De ‘gebruiker’ krijgt een pasje waarmee hij de fiets net zo vaak kan lenen als hij wil. Je kunt ook vrijwilliger worden als je het leuk vindt om met mensen rond te fietsen. Je krijgt dan eerst les en bij goedkeuring een pasje. Door deze registratie kun je ook gekoppeld worden aan mensen die geen ‘eigen’ medefietser hebben.

Wie gebruik wil maken van de fiets kan contact opnemen met WIJ Heemstede, telefoon 023-528 85 10.            

Politiek & Maatschappij Wenschap & Techniek

Trombose

coolblue

Greenchoice