Typography

Drie hoofdletters M maken ons gezonder en gelukkiger  

023 Haarlem Sport - Het is geen toeval dat Jac Orie zo succesvol is geweest met zijn schaatsteam tijdens de Olympische Spelen. Orie is gepromoveerd bewegingswetenschapper en steeds meer wordt met wetenschap in de sport gewerkt om prestaties te verbeteren. Bijvoorbeeld door Katwijkvoetballer en hoofd jeugdtrainingen bij de Koninklijke HFC, Mike van de Ban. Hij gebruikt de wetenschap in de Beweegacademie Scopo Atletico aan de hand van drie M’s: Mind, Movement en Motivation, waarbij plezier, mentale vaardigheden en brede motorische ontwikkeling centraal staan.

Heel veel kinderen volgen de Scopo-lessen naast hun wekelijkse trainingen bij de sportclubs. José Korse is een van de ouders die hun kind in dankbaarheid aan de drie M’s en hun trainers overleveren; een onderzoek naar de nieuwe wetenschap. “Mijn zoon is gek op voetbal en naast de trainingen bij zijn club Terrasvogels, doet hij ook al twee jaar met veel plezier mee aan de lessen van Scopo Atletico in Haarlem”, zegt José Korse die zelf leidster is van het onder 9-1 team bij Terrasvogels. “Het is een waardevolle toevoeging aan de voetbaltrainingen”. 

De drie pijlers
“Het doel van Scopo Atletico is kinderen  met plezier meer en beter te laten bewegen”, vult Mike van de Ban aan. “We zijn een beweegacademie met als één van de activiteiten de voetbalschool en werken aan de hand van drie pijlers Mind, Movement en Motivation. De brede trainingen hebben voetbal als uitgangspunt. We geven les op allerlei ondergronden, zoals zaal, zand, gras, kunstgras en steen. Hierdoor krijgen de kinderen meer controle over de bal en hun lichaam. Ze worden flexibeler en kunnen zich makkelijker aanpassen aan veranderende omstandigheden. We gebruiken bijvoorbeeld ook verschillende balmaten. Daarnaast komen elementen uit andere (donor) sporten terug in de trainingen, zoals bijvoorbeeld stoeien (judo en rugby), balanceren en klimmen (turnen), gooien (basketbal) en looptraining (atletiek). Deze vaardigheden komen ten goede aan de voetbalprestaties, want dat blijft altijd het doel: ontwikkeling in de doelsport voetbal. Reguliere voetbaltrainingen richten zich voornamelijk op techniek, passen, afwerken en positiespelletjes. Scopo werkt meer met aandacht voor motorische vaardigheden, vandaar dus ook het spelen op alle ondergronden. Een bal aannemen op straat werkt toch heel anders dan op gras. De oefeningen zijn op de diverse ondergronden ook verschillend. Immers, op gras maak je een sliding en op steen moet je stevig staan om je niet te bezeren. En zo boeken de kinderen hun vooruitgang. Niet alleen fysiek, maar wel degelijk ook mentaal, mede doordat we met de kinderen praten over hun persoonlijke doelen”, aldus de enthousiaste Mike van den Ban. 

Locatie
José brengt haar kind naar Haarlem-Noord waar Justin Oosterveer (tevens trainer bij AFC Amsterdam en voorheen AZ) de hoofdtrainer is, maar Scopo Atletico is al actief in zes plaatsen: Haarlem, Heemstede,  Aalsmeer, Durgerdam, Bergen en binnenkort ook in Amsterdam. Je kunt wel zeggen dat dit sportconcept zeer goed aanslaat. José is het daar helemaal mee eens. “Mijn zoon is bij Scopo begonnen toen Haarlem-Noord net van start ging. Er is een voorjaars- en najaarscyclus en door de afwisseling en gevarieerde oefeningen vindt hij het heel erg leuk en hij leert er ook veel van. Dat is ook de reden dat wij er mee doorgaan. Mijn zoon wil iedere dag voetballen en geniet van de trainingen van Scopo Atletico en daar geniet ik op mijn beurt dan óók weer van. Voor mijn zoon is het zeker niet teveel naast zijn doordeweekse voetbaltrainingen. Hij gaat er altijd met plezier heen en dat zegt genoeg”, verwoodt José enthousiast. 

Wetenschapelijke benadering
Recent heeft ook de KNVB de wetenschappelijke benadering van Scopo Atletico omarmd en is in Haarlem een pilot gestart om te onderzoeken of hun aanpak gebruikt kan worden om kinderen van basisscholen te stimuleren om meer buiten te spelen. Als de pilot slaagt, zal het ‘Kluppie-programma’, zoals de werknaam van de pilot luidt, over scholen in heel Nederland worden uitgerold.

Ronald de Boer
Een ander bewijs van de succesvolle werkwijze van Scopo is dat Ronald de Boer zich onlangs heeft verbonden aan de Beweegacademie en als zodanig fungeert als Ambassadeur van Scopo Atletico. 
“De huidige generatie is echt minder fit dan voorheen”, vervolgt Mike van den Ban. “Dat komt omdat de jeugd heel anders opgroeit dan wij en de generaties voor ons. Kinderen spelen veel minder buiten, er wordt minder gestoeid en gespeeld. En hoe minder je beweegt, hoe vatbaarder je bent voor ziektes en blessures. Bovendien is de druk van de maatschappij steeds groter, er moet gepresteerd worden en de social media zorgen natuurlijk voor de nodige druk en spanningen en verlies aan beweging. Door gevarieerd te bewegen en aandacht te schenken aan persoonlijke doelen en dromen, laat Scopo mensen zich gelukkig voelen en creatiever en fitter zijn”. 

Henny Rückert

Mediamarkt

Drogisterij