Typography

Lies, van kraamverzorgende tot zelfstandig ondernemer.

Foto: Bart Jonker Productions

023 Heemstede Economie- Dream, gevestigd aan de Raadhuisstraat in Heemstede, is een wolwinkel met een bijzonder concept.

Lies, van kraamverzorgende tot zelfstandig ondernemer.

Foto: Bart Jonker Productions

023 Heemstede Economie- Dream, gevestigd aan de Raadhuisstraat in Heemstede, is een wolwinkel met een bijzonder concept.

Eigenaresse Lies Schilp heeft in korte tijd een ongelooflijk groot assortiment van diverse soorten wol in een gigantische hoeveelheid kleuren samengesteld. De vele kleuren zijn een lust voor het oog en flitsen je tegemoet zodra je de winkel binnenstapt. Hier kun je terecht voor een goed advies over wol, fournituren, brei- en haaknaalden en alles wat je maar bedenken kunt om je creativiteit met wol te stimuleren en de vrije loop te laten. Wat heeft Lies bewogen om een wolwinkel te gaan runnen

Aan het woord de enthousiaste Lies Schilp, eigenaresse van ‘Dream’.

“Er wordt mij wel eens gevraagd, hoe ik er zo toe ben gekomen om wol te gaan verkopen. Tja, hoe ontstaat dat! Zoiets gebeurt gewoon! Mijn hele werkzame leven, nu ruim 40 jaar, heb ik diverse banen gehad. Maar telkens kwam ik er na korte tijd weer achter dat dit toch niet was wat ik zocht. Toen onze kinderen nog klein waren, heb ik wel eens tegen mijn man gezegd ‘Het is mijn droom, om ooit een eigen hobbywinkel te hebben’. Ik ben namelijk al van kinds af aan creatief; dat zat er al heel vroeg in. Met veel passie en enthousiasme maakt(e) ik bijvoorbeeld mijn eigen kleding en brei(de) truien en vesten voor mijn gezin.

De laatste jaren voordat ik mijn eigen winkel opende, was ik werkzaam in de zorg; heel plezierig werk, heerlijk voor andere mensen kunnen zorgen. Eerst werkte ik 7 jaar in de ouderenzorg en volgde daarna de opleiding tot kraamverzorgende. Dat was een hartstikke leuke opleiding; de hele dag naar school in Amsterdam, stages lopen, scripties schrijven en werken in gezinnen. Ik vond het geweldig. Dát was wat ik wilde, bij de geboorte van een nieuw leven mogen zijn, en daarna heerlijk 8 dagen voor het gezin zorgen. Maar het was natuurlijk ook best zwaar omdat ik ook ons eigen gezin draaiende moest zien te houden. Maar, ik hèb het gehaald en ben geslaagd!!

Nadat ik dit werk ruim vier had gedaan en zo’n 99  gezinnetjes met hun nieuwe leventje heb kunnen helpen, werd ik geveld door een enorme burn-out. Wèg leuke tijd; het licht ging letterlijk bij mij uit.

Na ruim 1,5 jaar vreselijk moe zijn, heel veel tranen en therapieën, nam ik een definitieve beslissing en nam ontslag; mijn taak in de kraamzorg was ‘volbracht’. Wat gaf dát besluit me een rust! Ik pakte het creatieve, waar ik lange tijd geen energie meer voor had, weer op, en voelde letterlijk de vermoeidheid via mijn vingers uit mijn lichaam stromen. Ik begon mezelf weer te worden.

Op een dag zei ik tegen mijn man dat ik een eigen winkel wilde beginnen en hij antwoordde eenvoudig ‘Nou, ga je gang’ en ondernam stappen om mijn droom waar te maken. Zo leerde ik een fietsenmaker met zijn partner kennen die ook vanuit de ziektewet voor zichzelf waren begonnen. Spontaan boden zij mij een plekje aan in hun fietsenwinkel, gewoon ‘zomaar’, om te proberen of het wat voor me zou zijn. Dat ging hartstikke goed. Ik verkocht allerlei spullen die ik zelf had gemaakt en al snel kwamen er klanten met de vraag of ik ook materialen verkocht. ‘Waarom ook niet’?, dacht ik en besloot allerhande hobbymateriaal in te kopen en te verkopen.

De fietsenwinkel werd voor ons al snel te klein en dus besloot ik om als zelfstandig ondernemer verder te gaan, schreef me met de veelbelovende naam ‘Dream’ in bij de KvK en betrok een eigen tijdelijk winkelpand. Ik begon met de verkoop van hobbymateriaal en een klein assortiment wol en fournituren. De vraag naar wol en fournituren werd steeds groter en groter, terwijl de verkoop van hobbymateriaal achterbleef. Ik besloot daarom het roer om te gooien, het hobbymateriaal te laten voor wat het was en focus me nu volledig op wol en fournituren.

Inmiddels ben ik na twee maanden verhuisd naar het pand waar ik nu zit in de Raadhuisstraat nr. 8   in Heemstede. Ik heb een groot wol-assortiment van Scheepjes, een uitgebreide collectie haak- en breinaalden en een ruime sortering fournituren en borduurbenodigdheden, waaronder borduur-pakketten, borduurzijde stoffen, band, kant en nog veel meer.
Ik ben echt heel blij dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken en met deze winkel ben begonnen. Zo kan ik op een stil moment (die komen af en toe nog wel eens voor) ook heerlijk naar mijn kasten vol breigaren kijken en van het kleurenpalet genieten.

Mocht u benieuwd zijn hoe mijn winkeltje is, en wat ik heb te bieden? Kom dan gezellig langs bij Dream, Raadhuisstraat 8, 2101 HG  Heemstede,   tel 023 – 5476241.

Wij zijn dinsdag t/m vrijdag geopend van 9.00 – 18.00 uur en op zaterdag van  9.00 – 17.30 uur”.

Groetjes Lies

Jos de Jong