Typography

NLMagazine Sport & Vrije tijd – Het stilleggen van de het amateurvoetbal is natuurlijk een gigantische tegenvaller voor elke voetballer die zo graag wekelijks zijn of haar wedstrijd wil spelen. Dat geldt niet alleen voor de voetballers zelf, maar vanzelfsprekend voor iedereen die direct of indirect met dit spel te maken heeft.

Alle teams van de Koninklijke HFC kwamen daarom het afgelopen weekend in actie en ca 1200 voetballende leden speelden een onderlinge competitie. De sfeer was geweldig en als alles op deze manier kan doorgaan, dan loopt dit aangepaste interne wedstrijdprogramma door tot en met het weekeinde van 21 november a.s.


Geen competitie, maar wat dan?
Omdat de competitie voor alle voetbalteams is stilgelegd vanwege de corona-ellende, kun je als organisatie twee dingen doen: a. de voetbalvelden braak en onbenut laat liggen totdat ‘het virus’ eindelijk de benen heeft genomen en is uitgeroeid of b. maken wat er in deze tijd van te maken is en in een aangename sfeer alle teams onderling wedstrijden te laten spelen. Bij HFC was zo’n keuze snel gemaakt en dus was het hier het afgelopen weekend een drukte van jewelste.

Onder leiding en toeziend oog van Caspar Dekker (hoofd technische staf) en team speelden op zaterdag alle jeugdteams (O8 t/m O14) en op zondag de O15 t/m O18 teams in een onderlinge competitie tegen elkaar. Caspar en de arbitragecommissie leverden een topprestatie om deze interne competitie in slechts enkele dagen te organiseren. Ook leverden weer andere vrijwilligers een belangrijke bijdrage door er aan de poort van het sportcomplex op toe te zien dat alleen clubofficials (scheidsrechters etc.), trainers en coaches het terrein konden betreden en dat ouders en toeschouwers werden geweerd.



Scheidsrechtersallure van voorzitter Dirk-Jan
Alle jeugdscheidsrechters van de Koninklijke floten een of meerdere wedstrijden, maar ook droegen de nodige bestuursleden en diverse vrijwilligers hun steentje bij om de wedstrijden in goede banen te leiden. Zo liet ook Dirk Jan Rutgers, voorzitter van Koninklijke HFC en speler bij Veteranen zaterdag 35+1, zich van zijn beste scheidsrechterskant zien en floot de wedstrijd O14-2 tegen O13-1 alsof hij in zijn leven nooit anders heeft gedaan.

“In onze teamapp van ‘Zaterdag Veteranen 35+1’ verscheen eerder deze week een oproep met het verzoek of iemand op zaterdag bij de jeugd wilde fluiten en dat leek me een uitstekend idee. Vandaar dat ik hier vanmiddag een wedstrijd bij onze jeugd ga fluiten”, aldus Dirk-Jan Rutgers. “Nu wij met ons eigen team voorlopig niet aan voetballen toekomen, is het natuurlijk lekker om buiten wat aan sport te doen en dus is een wedstrijd fluiten op zaterdag of zondag gewoon goed voor je en ook hartstikke leuk om te doen. Bovendien vind ik dat arbitrage bijzonder belangrijk is omdat iedere speler er baat bij heeft wanneer hij of zij de spelregels goed kent.”


Arbitrage een van de clubparels
Om alle wedstrijden in goede banen te leiden is een beroep gedaan op de arbitragecommissie om alle wedstrijden zoveel mogelijk van een scheidsrechter te voorzien. Een stevige klus, want op zaterdag werden bijna 40 wedstrijden gespeeld waar een scheidsrechter nodig is, en op zondag waren dat er nog eens bijna 20. Normaalgesproken beschikt HFC over voldoende clubscheidsrechters, maar voor dit extreme aantal wedstrijden werd er beroep gedaan op diverse  seniorenteams om een scheidsrechter te leveren, waar onder andere Dirk-Jan Rutges gehoor aan gaf.  

“Arbitrage staat wat mij betreft in de top 5 van ‘clubparels’ waarover we beschikken. Niet alleen bij andere verenigingen maar ook bij de KNVB krijg ik regelmatig complimenten over hoe we dat bij HFC hebben georganiseerd. En dan heb ik het niet alleen over de hoeveelheid (jeugd)scheidsrechters waarover we beschikken, maar ook over de kwaliteit van de clubarbitrage. Vergis je immers niet, het fluiten van een wedstrijd is niet eenvoudig en wordt nogal eens onderschat. Ik heb grote bewondering voor jeugdscheidsrechters die op hun 13e jaar ineens een wedstrijd staan te fluiten. Wanneer je al op jonge leeftijd meekrijgt wat het betekent om scheidsrechter te zijn, dan krijg je vanzelf meer respect voor een scheidsrechter als je zelf een wedstrijd speelt. En kennis van de spelregels geeft iedere voetballer ‘bagage’ mee in het veld waar ze allemaal hun voordeel mee kunnen doen”, aldus Dirk-Jan.



Verplichte scheidsrechtersopleiding
Bij de Koninklijke HFC is in 2004 besloten om jeugdspelers nader kennis te laten maken met het fenomeen arbitrage. Bij de 1e jaars O14 jeugd is het verplicht om een theoretische basisopleiding scheidsrechter te volgen waarna deze jongens en meisjes, onder begeleiding en toezicht van een of meerdere leden van de arbitragecommissie die zelf ervaren clubscheidsrechters zijn, een aantal wedstrijden fluiten.

Dirk-Jan: “Fluiten is niet alleen goed voor je gezondheid en dichter bij het jeugdvoetbal kun je niet komen. Als voorzitter van een vereniging met ruim 1200 jeugdleden is het een uitstekende manier om spelers en ouders beter te leren kennen. Tegelijkertijd weet ik dat er altijd behoefte is aan clubscheidsrechters”.


Jos de Jong

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Geen feed gevonden

Trombose

D Reizen

Drogisterij