Typography

023 Haarlem Gezondheid - Wanneer uw naaste de diagnose dementie krijgt, kan er veel op u afkomen. U wilt bijvoorbeeld uw hulpbehoevende partner het liefst zelf thuis gaan verzorgen, maar mantelzorger zijn is niet altijd even makkelijk. Naarmate de ziekte vordert, zal uw naaste steeds meer ondersteuning nodig hebben, zowel overdag als in de nacht. Dit kan veel van u vragen.

Om (beginnende) mantelzorgers te ondersteunen bij de zorg voor hun naaste met dementie, heeft particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen enkele nuttige tips opgesteld.

Tip 1) Wees extra alert op het geven van (gezonde) maaltijden

Mensen met dementie vergeten regelmatig of en hoe vaak zij al gegeten hebben. Ze kunnen daarnaast lastig aangeven of zij daadwerkelijk honger hebben of juist al vol zitten. Let daarom goed op of uw naaste genoeg eet en niet ondervoed raakt.

Een ander gevaar is dat de hulpbehoevende juist te veel snoept, waardoor zijn of haar fysieke gezondheid ook achteruit gaat. Berg daarom het ongezonde eten weer op na gebruik en vergeet niet om voldoende groente en fruit in de maaltijden te verwerken. 

Tip 2) Beweging blijft belangrijk

Ouderen vinden het lastig om zelf voldoende te bewegen, laat staan iemand met dementie. Help uw partner door samen te gaan wandelen, buiten of in het huis. Ook kan dansen en bewegen op muziek een goede en leuke motivator zijn voor de patiënt om in beweging te komen. 

Tip 3) Maak het huis veilig

Dementie kan voor veel verwarring zorgen bij de patiënt. Doordat zij niet (meer) herkennen waar ze zijn, kunnen mensen met dementie gaan dwalen in huis. Zorg daarom dat alle gevaarlijke voorwerpen, zoals glas en schoonmaakspullen, niet in de weg staan of gevonden kunnen worden door uw partner. Zo verkleint u de kans op ongelukken in huis.

Tip 4) Wees bewust van karakterveranderingen

Naast de vergetelheid, kunnen mensen met dementie zich ook opeens anders gaan gedragen. Ze zijn meer blij of worden juist stiller. Ook kan de angst en onzekerheden die mensen met dementie kunnen ervaren, ervoor zorgen dat ze boos of agressief gedrag vertonen. Probeer in deze situatie rustig te blijven en uw partner te kalmeren.

Tip 5) Schakel op tijd hulp bij thuiszorg in

Thuis voelen ouderen met dementie zich vaak het fijnst en veiligst. Toch kan het zijn dat in de laatste fase van dementie u als mantelzorger de zorg niet meer alleen aan kunt. Zorg dat u niet overbelast raakt en schakel op tijd hulp in. Naast vrienden en familie kan particuliere thuiszorg voor u ook een oplossing zijn om bijvoorbeeld om de nachtzorg of zelfs de 24-uurs zorg (tijdelijk) voor uw naaste van u over te nemen. 

Denkt u eraan om extra ondersteuning aan te vragen? De particuliere thuiszorg van Zuster Jansen kan uitkomst bieden. Neem contact met ons op via de telefoon of het contactformulier op de website voor meer informatie over passende thuiszorg bij dementie.

Foto: SHVETS production

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Geen feed gevonden

Trombose

D Reizen

Drogisterij