Typography

023 Haarlem en verre omgeving, Sport, meidenvoetbal, Koninklijke HFC - Om half tien op deze zondagmorgen loop ik ons complex op. Het zonnetje schijnt en op veld 6 is Piet Stut al bezig om de oefeningen en spelletjes uit te zetten.

Als vanouds sjouwt hij met ballenkarren en pionnen. Om het extra feestelijk te maken, hang ik de posters op die we hebben laten drukken. Daar komen op de fiets ook de vier meiden uit de MO15 en MO17 aan, die Piet gaan helpen bij deze Meiden Talentendag.

De eerste talentjes komen aangelopen op hun hockey-, tennis- of voetbalschoenen. Sommigen met hun vader, anderen met hun moeder of zelfs met het hele gezin. Meiden in een Ajax-shirt of het oude HFC-shirt van hun broer. Maar ook meiden in een hoodie zijn natuurlijk welkom. De meisjes krijgen een sticker waar ze hun naam op schrijven, plakken die op hun shirt en pakken een bal.

Op het moment dat alle 18 meiden aanwezig zijn, heet ik hen en hun ouders van harte welkom bij de Koninklijke HFC, de oudste voetbalclub van Nederland. Vandaag gaan jullie een leuke training krijgen van onze eigen opa Piet! Piet heeft in het eerste van HFC gespeeld en is nauw betrokken bij het vormgeven van het meisjesvoetbal bij HFC.

Piet hanteert bij zijn trainingen altijd de ‘P’ van plezier als uitgangspunt. Dus in de carrousel die hij heeft uitgezet, zitten naast balvaardigheidsoefeningen ook hilarische spelletjes. Zelfs de meisjes die nog een klein beetje drempelvrees hadden, doen al snel volop mee. Piet en de trainsters maken na een paar minuten een groepsindeling naar niveau. Want uiteraard zijn er meisjes die écht net beginnen, maar tot mijn verbazing zie ik ook meiden die de bal ‘gewoon’ meer dan 20 keer kunnen hooghouden of een bal over 10 meter met binnenkant voet strak inspelen!

Na de pauze met limonade wordt de ochtend afgesloten met het spelen van partijtjes. Dan verzamelen de meiden nog voor een vrolijke groepsfoto met de trainers en krijgen ze als aandenken een leuke HFC broodtrommel mee. Op mijn vraag of iedereen het leuk vond, wordt ongeremd ‘jaaaaa!’ geschreeuwd. Heerlijk om al die blije koppies te zien!

Na afloop praten we nog even na met wat ouders, terwijl de meisjes blijven voetballen. We leggen rustig uit, dat wij voor de jongste meisjes de richtlijnen van de KNVB volgen en gemengd voetbal spelen. Dat wil zeggen dat de jongens en meisjes gezamenlijk voetballen, ieder op hun eigen niveau. Vanaf de Onder 11 bieden we echte meisjesteams aan, maar meisjes mogen natuurlijk ook gewoon bij de jongens blijven voetballen.

’s Avonds op de bank krijg ik de eerste reacties van de ouders door: ‘Heel veel dank voor de ontzettend leuke dag! Onze dochter is helemaal enthousiast 😊. Ze zou graag meetrainen tot het einde van het seizoen, wat leuk dat dit kan.” Ook de eerste aanmeldingen voor het nieuwe seizoen komen via de website binnen. Het bewijs dat meidenvoetbal binnen de Koninklijke HFC leeft!

Bob Klijn
Foto's: Donald van Hasselt

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Geen feed gevonden

Trombose

D Reizen

Drogisterij